Novo Nordisk boduje s liečivom Ozempic. Potvrdzuje pozitívne odhady pre farma a biotech akcie

Liečba diabetu spomaľuje progresiu ochorenia obličiek a znižuje riziko úmrtia. Štúdia povzbudila atraktivitu firmy Novo Nordisk. Akcie biotechnologických a farmaceutických firiem patria medzi najatraktívnejšie burzové tituly.

Podľa nového výskumu publikovaného v New England Journal of Medicine, liek na cukrovku Ozempic spoločnosti Novo Nordisk znižuje riziko zlyhania obličiek a úmrtí u pacientov, ktorí majú diabetes typu 2 a chronické ochorenie obličiek.

Pacienti užívajúci Ozempic mali o 24 % nižšie riziko závažných obličkových následkov a úmrtí z kardiovaskulárnych alebo obličkových príčin v porovnaní s tými, ktorí dostávali placebo. Štúdiu sponzorovala samotná Novo Nordisk a predstavila ju na konferencii European Renal Association v Štokholme. Ľudia užívajúci Ozempic mali pomalšiu rýchlosť poklesu funkcie obličiek a mali o 18% nižšie riziko srdcového infarktu a ďalších závažných kardiovaskulárnych príhod.

Výsledky ukazujú „hlboký klinický vplyv, ktorý zachraňuje obličky, srdce a životy u pacientov s diabetom 2. typu a chronickým ochorením obličiek,“ povedal Vlado Perkovic, spoluautor štúdie a profesor na University of New South Wales v Sydney.

Chronické ochorenie obličiek, ktoré zvyšuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice a ďalších zdravotných problémov, postihuje asi 14 % dospelých v USA – alebo viac ako 35 miliónov ľudí, podľa Centers for Disease Control and Prevention.

Čítajte aj:

Malé územie v Pacifiku horí. A ovplyvňuje ceny burzy

Berkshire Hathaway s výraznou investíciou v poisťovníctve

Spojené štáty americké zvažujú založenie záchranného hypotekárneho fondu

Súčasná liečba ochorení obličiek môže pomôcť chrániť obličky a znížiť kardiovaskulárne riziká, ale mnoho pacientov má naďalej klesajúcu funkciu obličiek, čo ponecháva priestor pre populárne lieky GLP-1, ktoré môžu potenciálne zlepšiť možnosti liečby.

Eli Lilly & Co tiež študuje, či tirzepatid, aktívna zložka v jeho liečbe cukrovky Mounjaro a liek na chudnutie Zepbound, môže pomôcť v boji proti chronickému ochoreniu obličiek u ľudí s obezitou, s diabetom 2. typu alebo bez neho.

Na správy reagujú aj akcie súvisiace s dialýzou napríklad Fresenius Medical Care AG FMS a DaVita.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP