Malé územie v Pacifiku horí. A ovplyvňuje ceny burzy

Malé územie v Pacifiku horí. A ovplyvňuje ceny burzy

V tichomorskom území Nová Kaledónia sa rozpútalo násilie. Globálne ceny niklu odvtedy rastú.

Zámorské územie patriace od čias kolonializmu pod francúzsku správu je totiž významným svetovým výrobcom kriticky potrebného a nedostatkového materiálu, ktorý je potrebný pre výrobu batérií pre elektromobily, solárnych panelov, či ocele.

Čo sa v Novej Kaledónii deje?

Nepokoje prepukli po tom, čo francúzski zákonodarcovia schválili zmeny francúzskej ústavy, ktoré umožnia obyvateľom, ktorí žili v Novej Kaledónii 10 rokov, voliť v provinčných voľbách.

Odporcovia sa obávajú, že opatrenie bude prínosom pre pro-francúzskych politikov v Novej Kaledónii, kde domorodí Kanakovia dlho usilovali o oslobodenie od Francúzska.

Kanakovia sa usilujú o nezávislosť pre súostrovie s 270 000 obyvateľmi, zatiaľ čo mnohí potomkovia kolonizátorov a ďalších nepôvodných obyvateľov, ktorí sa na ostrove usadili, chcú zostať súčasťou Francúzska.

15. mája vyhlásilo Francúzsko na ostrove 12-dňový mimoriadny stav. Mobilizovali 1000 vojakov, aby posilnili bezpečnostné sily, ktoré stratili kontrolu nad niektorými časťami hlavného mesta Nouméa.

Malá krajina, veľký niklový hráč

Nová Kaledónia drží 20 – 30 % svetových zásob niklu. Je to obrovská časť ekonomiky súostrovia, ktorá saturuje až 90 % jej exportu a zamestnáva približne štvrtinu pracovnej sily.

Európska únia klasifikovala nikel ako kritickú surovinu, čo znamená, že je ekonomicky a strategicky dôležitý pre európske hospodárstvo, ale predpokladá sa, že je s jeho dodávkami spojené vysoké riziko.

Spojené štáty americké a členské štáty EÚ pracovali na zabezpečení svojich vlastných kritických materiálových dodávateľských reťazcov, aby dohnali Čínu, ktorá svetové ložiská ekonomicky kolonizuje.

V roku 2021 výrobca elektromobilov Tesla investoval do niklovej bane Goro, keď bola predaná miestnemu konzorciu, ktoré väčšinovo vlastnia miestne zainteresované strany.

Obavy z prerušenia dodávok z Novej Kaledónie v dôsledku nepokojov a sankcií voči výrobcom kovov vrátane niklu z Ruska vyhnali v máji 2024 svetové ceny prvýkrát od septembra 2023 nad 20-tisíc dolárov za tonu.

Čítajte aj: 

Reddit po dohode s Google na vzostupnej trajektórii

Berkshire Hathaway s výraznou investíciou v poisťovníctve

Spojené štáty americké zvažujú založenie záchranného hypotekárneho fondu

K skokovému nárastu cien došlo v rovnakom čase ako Medzinárodná energetická agentúra so sídlom v Paríži v správe uviedla, že v budúcnosti by mohlo dôjsť k nedostatku dodávok kritických materiálov – vrátane niklu – spôsobených „rýchlym“ rastom dopytu po elektromobiloch, zatváraním baní a spomaľovaním investícií .

Napriek tomu, že prudké skoky v cenách komodít sú pre priemysel rušivé, niklový priemysel v Novej Kaledónii mal problémy ešte pred politickou krízou kvôli 45% poklesu globálnych cien niklu v minulom roku. To zasiahlo ekonomiku závislú na niklovom priemysle. 

Ťažobný priemysel Novej Kaledónie sa snaží konkurovať Indonézii, najväčšiemu svetovému producentovi niklu. Francúzska vláda sa zaviazala, že dotáciami pomôže udržať prevádzku niklového priemyslu na území.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP