Analýza neriadenej strely. Je Trump pre Európu hrozbou?

Väčšina analytikov sa zhoduje na tom, že prípadné znovuzvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta ohrozí demokraciu, jednotu Západu, bezpečnosť a ekonomické záujmy európskych štátov.

Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová v rozhovore odvysielanom na televíznom kanáli France 2 uviedla, že možnosť ďalšieho Trumpovho prezidentstva je „zjavne hrozbou“, keď poukázala na predchádzajúce rozhodnutie republikánskeho kandidáta v oblasti obchodu, globálneho otepľovania a NATO.

"Stačí sa pozrieť na obchodné clá, záväzok voči NATO, boj proti zmene klímy," povedala Lagardeová. "V týchto troch oblastiach neboli v minulosti (za Trumpovho mandátu, pozn.) americké záujmy v súlade so záujmami Európy."

Trump má spomedzi kandidátov jeho strany podľa prieskumov najvyššie šance - v súčasnej dobe sympatie asi 60% republikánskych voličov. Je teda zrejmé, že pokiaľ kandidáta nezastavia početné obvinenia spojené s protiústavným konaním, popieraním výsledkov volieb, či ekonomickou trestnou činnosťou, bude vyzývateľom demokratického kandidáta. Republikánsku stranu ovládli ultra pravicoví politici a Trumpoví prívrženci. Zvyšok strany si na reformu štruktúr vzhľadom na krátkosť času do volieb pravdepodobne netrúfne.

Nie všetci sa však Trumpa obávajú. Aj v našom regióne existuje široké spektrum konzervatívnych, či libertariánskych politikov a analytikov, ktorí v Donaldovi Trumpovi vidia pragmatika otvárajúceho tabuizované politické a ekonomické otázky.

Pri pohľade na obdobie jeho prvého prezidentského mandátu časť týchto hodnotiacich oceňuje, že sa Trump držal svojich predvolebných sľubov a princípu America First. Začiatkom volebného obdobia napríklad obmedzil vstup do USA pre ľudí z vybraných moslimských krajín, či vypovedal Parížsku dohodu o zmene klímy. Pravdou ale je, že išlo o kontroverzné kroky, ktorých hlavným problémom z hľadiska medzinárodnej spolupráce bola ich jednostrannosť. Konal jednoducho bez komunikácie s partnermi a bez argumentov.

Výťah pre ultrapravicu

Samostatnou kapitolou toxického vplyvu na verejnosť boli jeho neustále ataky voči médiám, či vedeckým autoritám. Tými sa ničím nelíšil od antidemokratických autoritatívnych vodcov výrazne zaostalejších nedemokratických štátov. Negatívne ovplyvnil aj prostredie sociálnych sietí, kde vyvolával nenávisť a rozkol. Robil to vedome – mohutnými dotáciami pre projekty Elona Muska si napríklad pre budúcnosť zaistil jeho priazeň a obhajobu zo strany mocného miliardára v oblasti svojrázneho chápania slobody slova. Už počas mandátu navyše verejne legitimizoval postavy americkej ultrapravice, napríklad predstaviteľov Ku-klux-klanu, s ktorými sa Spojené štáty kvôli ich bezpečnostnému riziku trápili roky. Predošlé garnitúry ich zahnali na okraj spoločnosti, odkiaľ ich Trump spoločným vystupovaním a obhajobou dostal späť do verejného priestoru.

Kritizované boli aj ataky Trumpa voči reforme Obamacare. Jeho stopka pre pokračovanie reformy zostala kvôli jednostrannému rozhodnutiu v polovici cesty - ani nedošlo k úplnému zrušeniu, ani sa nepodarilo reformu zdravotného systému dotiahnuť.

Z ekonomického hľadiska bola väčšinovo pozitívne hodnotená aktivita Donalda Trumpa v oblasti daňových reforiem. Libertariánski ekonómovia oceňovali aj Trumpovu snahu rušiť reguláciu podnikania. S tým súvisí prepúšťanie štátnych úradníkov a znižovanie regulačných kompetencií úradov. Aj keď išlo najmä o ústretovosť voči Trumpovým podporovateľom v biznise, jeho vlastný prospech či rozviazanie rúk technologických firiem, sumárne sa to v krátkodobom pohľade premietlo do pozitívneho vývoja podnikateľského prostredia.

Pre Európanov však nebola ekonomická politika USA za Trumpa prínosná. Bol to práve on, kto namiesto spolupráce s cieľom bojovať proti konkurentom ako je Čína, spojenectvo oslaboval a napríklad spúšťal vzájomné európsko-americké colné vojny.

Z amerického hľadiska bola väčšinovo podporovaná aj snaha prísnejšej imigračnej politiky zo susedných a neďalekých krajín. Aj tu to však prepískol a napríklad oddeľovaním detí od rodičov v záchytných táboroch vyvolal odpor časti verejnosti a podozrenie z porušovania ľudských práv. Podobne kritizovaná bola environmentálna deregulácia a zásahy do národných parkov. Išlo iba o dočasné zapáčenie sa časti voličov a environmentálnu politiku čoskoro ale pracne upravila nielen ďalšia vláda po Trumpovi, ale aj samotný priemysel, ktorý si uvedomoval, že je potrebné napríklad diverzifikovať energetickú orientáciu krajiny. Ani Trump nedokázal definitívne zamedziť dosiahnutiu plánu na vypínanie uhoľných elektrární, ktoré pokračovalo a dnes je väčšinou biznisu aj verejnosti hodnotené pozitívne.

Čítajte aj: 

Vojna na Ukrajine je kľúčovou spoločenskou témou

Hoax o mobilizácii je ruským prieskumom verejnej mienky na Slovensku

Čečenský prezident o vojne v jeho krajine: Rusi si vymysleli zámienku

V oblasti zahraničnej politiky najskôr Trump vyhrotil vzťahy so Severnou Kóreou, aby ich potom diplomaticky žehlil. Svoj prístup v oblasti boja proti Islamskému štátu označoval za víťazný, pravdou však zostáva, že tak v Iraku ako aj Sýrii mal iba krátkodobé plány, ktoré nijako neriešili budúcu stabilitu regiónu. Trump sa tiež zasadzoval za uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela, čím podporoval nacionalistickú politiku židovského štátu a vyhrotenie vzťahov v regióne Blízkeho a Stredného východu.

Hostesky ako nástroj medzinárodných vzťahov

Všeobecne bola a je riziková Trumpova mentálna vybavenosť pre medzinárodné vzťahy. Opakovane ukazoval, že im nerozumie, napriek tomu sa nimi, ako viditeľnej politike, rád zaoberal. Okrem evidentnej prchkosti bol považovaný za prihlúpleho a pomerne ľahké sústo pre dosahovanie cieľov diktátorských režimov.

Dokonale to využíval Kremeľ, ktorý hybridne, vplyvovo aj finančne podporoval zvolenie Donalda Trumpa. Z neskorších svedectiev je známe, že Moskva na Trumpa využívala pomerne jednoduché manipulačné techniky. Dokázala tým americkému prezidentovi podsúvať agendu, alebo dosiahnuť bagatelizovanie zločinov Putinovho režimu z americkej strany. Smutne - smiešne vyzneli neskôr preukázané triky, kedy napríklad počas stretnutia s Putinom ruská strana nabrala pre udalosť catering a sprievod hostesiek a modeliek s vedomím Trumpovej nekontrolovateľnej túžby po ženskej kráse. Ako mnohí účastníci stretnutia neskôr dosvedčili, krásne ženy v miestnosti spôsobovali Trumpovu nesústredenosť vďaka čomu napríklad Putin popri americkom prezidentovi neprerušene mediálne komunikoval vopred neschválené stanoviská prezidentov.

Bezpečnosť

Práve v manipulovateľnosti, či vydierateľnosti Trumpa diktátorskými režimami spočíva najväčšie riziko prípadného Trumpovho znovuzvolenia. Jeho povrchné chápanie rizík a snaha o demonštráciu zdanlivých víťazstiev či jednoduchých riešení môže podľa mnohých podnietiť Trumpovu ochotu uveriť falošným sľubom Kremľa. Hoci konzervatívni a libertariánski analytici tvrdia, že ani Trump podporu ukrajinskej obrane neoslabí, existuje riziko, že by sa mohol pokúšať odrezaním vojenskej pomoci pre Ukrajinu dosiahnuť zdanlivý a dočasný mier, ktorý by prezentoval ako vlastný veľký úspech, a to bez ohľadu na dlhodobejšie garancie ruskej strany.

Napríklad podľa historika ruského pôvodu Yuri Felshtinského by Trump oslabil NATO a mohol nechať Európu v obrane pred Ruskom samotnú. Nech už to znie akokoľvek alarmisticky, predpovede Felshtinského sa v minulosti až s nepríjemnou presnosťou napĺňali.

Trump je v skutočnosti skôr neriadenou strelou, kde je nutné pripraviť sa na prekvapenia, spoliehať sa na vlastnú aktivitu a zachovať pokoj. Trump hrozbou je, ale nie všetko čo v minulosti robil, Európskej únii reálne škodilo. Podnietil tiež užšiu spoluprácu alibistických európskych štátov.

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP