Uber ponúkne dlhopisy za 1,2 miliardy dolárov. Chce riešiť dlhové problémy

Uber Technologies Inc. plánuje ponúknuť päťročné konvertibilné dlhopisy v hodnote 1,2 miliardy dolárov, aby získala peniaze na splatenie alebo spätný odkup nesplatených dlhov.

Najznámejšia spoločnosť pre zdieľané jazdy uviedla, že časť výnosov použije na pokrytie nákladov súvisiacich s čistým dlhom, ktorý je v jej prípade vážnym problémom. .Uber má dlh vo výške viac ako 3 miliardy dolárov, ktorý je splatný v roku 2025. 

Časť odbornej verejnosti tvrdí, že volatilita, skôr než dlh, je najlepší spôsob, ako má investor uvažovať o riziku. Warren Buffett povedal, že „volatilita zďaleka nie je synonymom rizika“. Je len prirodzené, že pri skúmaní toho, ako je to riskantné, vezmete do úvahy súvahu spoločnosti, pretože dlh je často spojený s kolapsom podniku. 

Dlh je nástroj, ktorý pomáha podnikom rásť, ale ak podnik nie je schopný vyplácať svojich veriteľov, potom je vydaná veriteľom napospas. Neoddeliteľnou súčasťou kapitalizmu je proces „kreatívnej deštrukcie“, keď neúspešné podniky nemilosrdne likvidujú ich bankári. Aj keď to nie je príliš bežné, často sme svedkami toho, že zadlžené spoločnosti trestajú akcionárov, pretože ich veritelia nútia získavať kapitál za výpredajovú cenu.

Čítajte aj:

Napriek čínskemu rastu sú spotrebitelia znepokojení. Prečo?

Slovensko si za obdobie Hegerovej vlády v Indexe právneho štátu polepšilo

Slovenské podniky to po prvom roku nezabalia. Je za tým aj byrokracia

V digitálnej kvalite života je Slovensko na 33. mieste na svete. Najhoršie je na tom verejná správa

Uber chce vydaním dlhopisov dlh takzvane riediť. Ide de facto o požičanie si ďalších financií pre splatenie dlhu voči najtvrdším veriteľom starého dlhu. V praxi to však znamená iba získanie ďalšieho času. Ak firma získa predstavovaný objem peňazí, šlo by o významný signál, že investori veria vo vytýčené ciele Uberu. Riziko však predstavuje situácia, kedy o bondy Uberu záujem nebude. Firma by nielen nezískala potrebné peniaze, ale vyslalo by to signál starším investorom, že v ciele firmy neveria ani potenciálni noví investori. 

Uber Technologies mala v júni 2023 dlh vo výške 9,41 miliardy amerických dolárov, čo je približne rovnako ako rok predtým. Posledné údaje zo súvahy ukazujú, že Uber Technologies mala záväzky vo výške 8,64 miliardy USD splatné do jedného roka. Dostupnú hotovosť mala vo výške 5,53 miliardy dolárov a drží tiež pohľadávky v hodnote 3,24 miliardy dolárov splatné do 12 mesiacov. Záväzky však celkovo prevažujú nad súčtom hotovosti a (krátkodobých) pohľadávok, čo robí Uber zraniteľnou. Firma naďalej spolieha na svoju značku a rekordnú trhovú kapitalizáciu. Vydanie bondov však znamená, že si svojou situáciou nie je tak istá, ako na verejnosti prezentuje. 

 

Zdroje:

Marketwatch

Uber technologies

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP