Slovensko si za obdobie Hegerovej vlády v Indexe právneho štátu polepšilo

Index právneho štátu sa na Slovensku v uplynulom meranom období zlepšil.

Slovenská republika je v indexe na 34. mieste zo 142 meraných krajín sveta. Ide o dobrú správu aj preto, že je to už šiesty rok po sebe, kedy sa index zhoršuje v priemere všetkých meraných krajín sveta. Dá sa teda povedať, že slovenský vývoj demokracie ide proti trendom oslabovania demokracie celosvetovo.  

Podľa Svetového projektu spravodlivosti (WJP) Rule of Law Index 2023 poklesol index v poslednom v 59 % skúmaných krajín. Ukazuje to jednoznačný nástup autokratických politikov a potláčania slobody. 

Slovenská republika však patrí medzi menšinu krajín, ktorých skóre Indexu právneho štátu sa v období pred nástupom ďalšej Ficovej vlády zvýšilo. Od roku 2016 klesol právny štát v 78 % skúmaných krajín. Faktor právneho štátu, ktorý sa v rokoch 2016 až 2023 najviac znížil, sú základné ľudské práva – pokles v 77 % krajín.

Za posledných sedem rokov indexové skóre pre obmedzenia vládnych právomocí kleslo v 74 % krajín. Zákonodarné orgány, súdnictvo a občianska spoločnosť – vrátane médií – na celom svete stratili pôdu pod nohami pri kontrole výkonnej moci, ukazuje Index.

Čítajte aj:

Slovenské podniky to po prvom roku nezabalia. Je za tým aj byrokracia

V digitálnej kvalite života je Slovensko na 33. mieste na svete. Najhoršie je na tom verejná správa

Bratislava je lídrom nielen v EÚ, ale OECD. V ochladzovaní mesta

Menšia väčšina krajín (56 %) zaznamenala v tomto roku opäť pokles základných práv v porovnaní s rokom 2022 (66 %). Na druhej strane sa v súčasnosti prehlbuje pokles fungovania justičných systémov.

Dvom tretinám krajín (66 %) sa tento rok znížilo ich indexové skóre pre Civilnú justíciu, čo je nárast oproti 61 % krajín v minulom roku. Vo veľkej miere sú na vine väčšie prieťahy v oblasti spravodlivosti a slabšie vymáhanie. Skóre v oblasti trestného súdnictva medzitým tento rok kleslo o niečo viac krajín (56 %) ako vlani (55 %).

Slovenská republika tento trend ustúpila a patrí medzi tie, ktoré zaznamenali zlepšenie v hodnotení občianskeho súdnictva.

Právny štát v Slovenskej republike

Z regionálneho hľadiska je Slovenská republika na 25. mieste z 31 krajín Európskej únie, čo už nevyzerá tak dobre, Najlepšie v regióne je Dánsko (1. miesto zo 142 celosvetovo), za ním nasleduje Nórsko a Fínsko. Tri krajiny s najnižším skóre v regióne sú Grécko, Bulharsko a Maďarsko (73. miesto v celosvetovom meradle).

Celosvetovo je krajinou s najvyšším hodnotením v indexe právneho štátu 2023 WJP Dánsko, za ktorým nasledujú Nórsko, Fínsko, Švédsko a Nemecko. Krajinou s najnižším skóre je Venezuela, potom Kambodža, Afganistan, Haiti a Konžská demokratická republika.


Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP