Napriek čínskemu rastu sú spotrebitelia znepokojení. Prečo?

Čínska ekonomika rastie. Spotrebitelia, ale aj investori však na tento trend nereagujú s nadšením. Pocitová finančná situácia sa totiž nemení.

Podľa spoločnosti Barron's ide o jav značne psychologický, ktorý trvá hlavne od vypuknutia covidovej pandémie. Svoju rolu hrá aj fakt, že je spoločnosť akoby zhýčkaná neustálym rastom a pozitívnymi očakávaniami, priživenými sľubmi politikov, ktorí ekonomické témy neprezentujú racionálne.

"Ja a väčšina mojich priateľov v tejto oblasti nie sme tak vyťažení ako pred pandémiou," povedal Xiao Gai, 32-ročný umelecký riaditeľ zo západnej metropoly Chongqing, v telefonickom rozhovore poskytnutom prieskumnej agentúre. Podľa jeho slov je sentiment v biznise chronický a dynamiku neprináša ani prudší rozvoj inteligentných technológií či umelej inteligencie.
Čínskej ekonomike neveria ani na Čínu napojené startupy, ktoré napriek proklamovanému rastu zmrazujú veľké časti plánovaných investícií.

Čínsku ekonomiku naďalej brzdí odmietanie trhu s nehnuteľnosťami reagovať na stimulačné opatrenia. Ceny nových domov v 70 mestách v októbri 2023 klesli o 0,38 % zo septembrového poklesu o 0,3 %. Stalo sa tak aj napriek niekoľkým opatreniam na podporu politiky bývania vrátane zníženia zálohových platieb pre majiteľov domov a požiadavky veriteľov, aby finančné inštitúcie v septembri znížili úrokové sadzby hypoték.

Peking uviedol, že plánuje poskytnúť najmenej 1 bilión jüanov (138 miliárd amerických dolárov) na financovanie programov cenovo dostupného bývania.

Toľko sledovanému spotrebiteľskému sektoru sa v októbri už druhý mesiac po sebe darilo lepšie, ako sa očakávalo. Medziročný rast maloobchodných tržieb za október prekonal o 7,6 % očakávania trhu na úrovni 7 %. Veľa z toho však bolo podľa Barron's spôsobené nízkym bázickým efektom z roku 2022. Skutočný rast je vraj v čínskych podmienkach ťažké merať.
Súkromné prieskumy spotrebiteľského dopytu a podnikateľského sentimentu ukazujú pesimizmus. Nálada medzi súkromnými firmami podľa prieskumu Cheung Kong Graduate School of Business v októbri 2023 klesla.

Čítajte aj:

Slovensko si za obdobie Hegerovej vlády v Indexe právneho štátu polepšilo

Slovenské podniky to po prvom roku nezabalia. Je za tým aj byrokracia

V digitálnej kvalite života je Slovensko na 33. mieste na svete. Najhoršie je na tom verejná správa

Bratislava je lídrom nielen v EÚ, ale OECD. V ochladzovaní mesta

Trhy reagujú na čínsky vývoj rozpačito. Na Čínu viazané indexy rástli len málo a krátko, potom zase padali. „Čínskym trhom sa darilo hrozne, pretože čínska ekonomika samozrejme vyzerá hrozne. A Hongkong, ktorý sa skladá hlavne z firiem z pevninskej Číny, je v podstate zástupcom Číny,“ povedal Doug Young, riaditeľ hongkonskej spoločnosti Bamboo Works, ktorá poskytuje analýzu čínskych spoločností kótovaných v krajine.

Pokračujúci trend čínskej politickej podpory zameranej na sektory infraštruktúry a nehnuteľností zatiaľ medzi odborníkmi a investormi nenašiel pochopenie. K zdržanlivej rétorike sa pridávajú aj analytici Medzinárodného menového fondu, ktorí hovoria o pozitívnych ekonomických opatreniach Číny v oblasti realitného trhu, avšak pozitívne vplyvy týchto opatrení hodnotia v menšej miere než samotná komunistická vláda.

 

Zdroje:

Marketwatch

Barron's

MINISTRY OF COMMERCE PEOPLE'S REPUBLIC OF CHINA

International Monetary Fund

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP