Čo by mal spĺňať reklamný plagát, ktorý zaujme?

Plagáty ani v dnešnej dobe, keď sa všetko presúva do online sveta, nestratili svoj potenciál.

Na to, aby vaša reklamná kampaň prostredníctvom plagátov zožala úspech, však treba zohľadniť viaceré faktory. Toto sú tie najdôležitejšie:

Oslovte svoju cieľovú skupinu jasne a zrozumiteľne

Slová majú obrovskú silu. Tie, ktorými sa prihovárate potenciálnym zákazníkom, obzvlášť. Na reklamnom plagáte ich ale netreba mnoho, práve naopak. To, čo odlišuje úspešný plagát od nevýrazného, je zrozumiteľnosť informácií. Vhodnosť sloganu a štýlu, akým sa rozhodnete odkomunikovať posolstvo, ktoré plagátom vysielate do sveta, ovplyvňuje predovšetkým vaša cieľová skupina. Inak sa prihovárate mladým ľuďom, iný jazyk funguje na seniorov.

Zahltiť plagát obrovským množstvom textu nebýva štastným riešením pri žiadnej cieľovej skupine. Už na prvý pohľad musí byť každému jasné, čo sa snažíte palgátom povedať. Dobrým nápadom (ak to charakter posolstva umožňuje) býva zakomponovať do textu humor. Rozhodne sa však vyhýbajte vulgarizmom a arogancii, otrepaným klišé frázam a pozor si dajte aj na gramatické chyby.

Pútavá grafická stránka alebo prvý dojem urobíte iba raz

Okrem textu je samozrejme dôležitá aj vizuálna stránka plagátu. Vyhnite sa začiatočníckym chybám ako nedostatočná kvalita fotografií alebo zlá čitateľnosť textu kvôli nedostatočnému kontrastu. Opäť platí, že menej býva viac, takže radšej zvoľte jeden obrázok s výpovednou hodnotou, ako by ste mali celú plochu zahltiť fotografiami a grafickými prvkami, ktoré budú pôsobiť chaoticky.

Dajte si záležať na farebnom zladení všetkých prvkov. Esteticky zvládnutá vizuálna stránka vás prezentuje ako profesionála, ktorému záleží na imidži firmy. Nesnažte sa ušetriť na nesprávnom mieste a ak nemáte cit pre grafiku, zvoľte návrh reklamného plagátu do rúk odborníka.

Kvalitná tlač je polovica úspechu

Nepokazte obrovský potenciál skvelo navrhnutého plagátu nekvalitnou tlačou. Najmä ak potrebujete vytlačiť väčší formát, investujte do kvalitnej veľkoformátovej tlače. V závislosti od umiestnenia plagátov sa rozhodnite aj pre vhodný materiál, aby vaše plagáty dokázali odolávať poveternostným vplyvom. Nechcete predsa každú chvíľu prelepovať plagáty a nahrádzať ich novými, pretože tie staré nevydržali v reprezentatívnom stave dlhšie ako pár dní.

Obráťte sa na odborníkov, ktorí vám s výberom najvhodnejších materiálov a povrchovou úpravou ochotne poradia. Tu vyriešite tlač spoľahlivo a kvalitne:

https://justprint.sk/produkty/plagaty

Umiestnite plagát na správne miesta

Dotiahli ste to až k oslnivému plagátu? Blahoželáme, no v cieli ešte nie ste. Aby bola reklamná kampaň úspešná, musia sa plagáty dostať k tým správnym zákazníkom. Opäť sa teda vraciame k vašej cieľovej skupine, tentokrát však treba zdôrazniť, aby ste plagáty distribuovali na miestach, kde sa obvykle pohybujú ľudia, ktorých chcete osloviť.

Ďalej treba myslieť na to, aby boli plagáty viditeľné počas čo najväčšej časti dňa. Nie je príliš šťastným riešením nalepiť plagáty na plochu, ktorú väčšinu dňa zakrývajú napríklad autá a podobne.