Sulíkove slová o košickom uráne boli iba „balónikom“. Možnosť ťažby sa neposunula

Richard Sulík a jeho stranícka kolegyňa Jana Bittó Cigániková v apríli 2022 hovorili o možnosti ťažby uránu pri Košiciach. Tieto vyhlásenia vzbudili záujem zo zahraničia a pomohli špekulatívnym spoločnostiam. Možnosť ťažby sa pritom nevyvíja.

Vyhlásenia politikov zo strany Sloboda a Solidarita zazneli v televíznych debatách po Ruskom napadnutí Ukrajiny. Po reakcii Európskej únie, ktorá rozhodla o zastavení dovozu strategických energetických surovín z Ruska, minister hospodárstva Sulík vyslovil myšlienku, že by ťažba z uránových ložísk pri Košiciach mohla byť pre Slovensko strategicky významná a profitabilná. To, že myšlienku vyslovila aj Bittó Cigániková, vyvolalo dojem, že sa na úrovni strany, ktorá riadi rezort hospodárstva, touto myšlienkou skutočne zaoberajú.

V skutočnosti však šlo iba o politické nepodložené vyhlásenia. O žiadnom projekte, vývoji, či pracovnej skupine na tému košického uránu nevie ani samotné Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. „V tejto chvíli nie je rozbehnutý žiaden proces a preto všetky ďalšie otázky sú predčasné,“ odkázal Biztweetu tlačový odbor rezortu hospodárstva.

O tom, žeby sa ohľadom možnosti ťažby niečo menilo nevedia ani Košičania. Na mieste v lokalite Jahodná neprebiehali žiadne prieskumy ani iné projektové práce. Na mieste sú iba zaplombované diery po prieskumných vrtoch z minulých rokov. Žiaden potenciál, že by idea ťažby uránu pri Košiciach mohla byť skutočne realizovaná, nevidí ani desiatka aktivistov, ktorých sme pre účely zistenia situácie oslovili.

A v konečnom dôsledku akúkoľvek možnosť znovuotvorenia akéhokoľvek ťažobného či prieskumného projektu odmietajú aj samosprávne orgány.

O uráne nepadla zmienka 

„S predstaviteľmi ministerstva hospodárstva sme niekoľkokrát diskutovali o využití zdrojov geotermálnej energie, čoho výsledkom sú aj dve podpísané memorandá s mestom Košice a obcami v okolí vrtu. Tie zaručia, že v roku 2026 môže až 20 percent spotreby tepla v meste pochádzať z obnoviteľných zdrojov energie. O ťažbe uránu sme spolu nediskutovali. Už dlhodobo platí, že nesúhlasíme s tým, aby v danej lokalite prebiehala akákoľvek banská činnosť. To by malo za následok zhoršenie kvality životného prostredia a negatívne by vplývalo aj na rekreačnú lokalitu na Jahodnej, ktorá je obľúbeným miestom oddychu mnohých obyvateľov mesta,“ uvádza hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Možnosti rozvoja projektov týkajúcich sa ťažby odmieta aj Košický samosprávny kraj. Ťažba uránu v lokalite pri Jahodnej neďaleko Košíc by podľa kraja vyvolávala riziká negatívnych dopadov na zdravie východniarov v dôsledku samotnej ťažby, ale aj spracovania uránovej rudy. V prípade opätovného oživenia projektu ťažby by podľa kraja, ktorý vedie župan zvolený aj s podporou Sulíkovej SaS, došlo aj k devastácii životného prostredia.

Čítajte aj:

Hegerova vláda chce do konca roka rozšíriť možnosti korešpondenčnej voľby

Ministerstvo hospodárstva má plány na tretí rok vlády

Stravné lístky končia. Vláda predkladá návrh na očakávanú zmenu

Medzi najväčšie riziká patrí ohrozenie vodných zdrojov pitnej vody, a to Čermeľského potoka ako aj vodnej nádrže Bukovec. Okrem toho by ťažba narušila a do veľkej miery kontaminovala hlavne okolité životné prostredie, v ktorom sa nachádza aj chránené územie. Práce by mali aj dopad na cestovný ruch v kraji.  

Pomoc špekulantom

„Košický samosprávny kraj v súčasnosti nebol oslovený ministerstvom hospodárstva a ani s predstaviteľmi štátu o otvorení otázky prieskumu alebo prípadnej ťažby uránu pri Košiciach. Moje stanovisko je k tejto téme konzistentné – som proti jeho ťažbe. Tak, ako v minulosti, aj do budúcna budem presadzovať bezpodmienečný zákaz ťažby a spracovania uránu na území Košického kraja,“ hovorí pre Biztweet predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Mediálne vyjadrenia vedenia strany SaS v apríli tak vyvolávajú dojem, že šlo len o nepodložené politické „balóniky“. Ich výsledkom je len rastúci zisk špekulatívnych firiem, ktoré dlhé roky zarábajú len na vyhláseniach o tom, že majú potenciál spustiť ťažbu uránu pri Košiciach. Akékoľvek vyhlásenie aj od menej významných predstaviteľov ako je minister hospodárstva tejto špekulácii a nárastu hodnoty týchto firiem iba prospievajú. Vyhlásenie Richarda Sulíka z apríla 2022 zaujalo aj zahraničné médiá. V súčasnosti o možnosti oživenia mŕtvej ťažby natáča reportáž napríklad nemecká televízia.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope