Ficov protikorupčný odbor zatiaľ žije. Budúcnosť má neistú

Odbor prevencie korupcie Kancelárie predsedu vlády zatiaľ nová vláda ponecháva nedotknutý. Jeho činnosť, ale preveria.

„Keďže som úrad prevzal v čase koronakrízy, kedy je 80 percent zamestnancov nútene doma, nebolo možné sa s týmto odborom naplno zoznámiť. Po podrobnom oboznámení a vyhodnotení budem pristupovať k ďalším krokom,“ odpovedá na otázku Biztweetu, či nová vláda ponechá odbor zriadený predchádzajúcim kabinetom nezmenený, vedúci Úradu vlády Slovenskej republiky Július Jakab.

Odbor prevencie korupcie Kancelárie predsedu vlády vznikol aktivitou expremiéra Roberta Fica v roku 2017. Fico sľuboval novému úradu nezávislosť a jeho sformovaním argumentoval tvrdenie, že to jeho vláda s bojom proti korupcii myslí vážne.

Z kritického uhlu pohľadu však šlo hlavne o marketingovú prezentáciu predsedu vlády, ktorá v tom čase odrážala mnohé poozrenia z korupčného správania sa jej členov – napríklad exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Čítajte aj:

Štát chce viac využiť elektronické náramky. Na karanténu sa však nehodia

Do Európskej únie vlani dorazilo skoro 14000 maloletých bez sprievodu

Regionálne rozdiely rastú. Bratislava stále zatieňuje zvyšok Slovenska

Úrad skutočne obdržiaval množstvo podnetov, nijako presvedčivo však neprezentoval svoju činnosť – čo následne s podnetmi urobil.

Na úrade existovala Sekcia kontroly a boja proti korupcii ešte pred zriadením daného odboru. Organizačne však podliehala Národnej protikorupčnej jednotke Národnej kriminálnej agentúry prezídia policajného zboru. Nový odbor štruktúru včlenil priamo pod ruky predsedu vlády.


Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope