Regionálne rozdiely rastú. Bratislava stále zatieňuje zvyšok Slovenska

Napriek malej úprave tempa rastu zamestnanosti v jednotlivých slovenských regiónoch, Bratislavský kraj rástol aj v poslednej dekáde najrýchlejšie. V samotnom kraji pracuje takmer rovnaký počet ľudí, ako na celom Strednom či na celom Východnom Slovensku.

Vyplýva to zo štúdie Eurostatu, ktorý na základe údajov o zamestnanosti v regiónoch z roku 2018 pripravil analytický materiál porovnávajúci nielen celkové hodnoty zamestnanosti, ale aj to, ako sa rozdiely medzi všetkými európskymi regiónmi vyvíjali v posledných desiatich rokoch.

Z údajov vyplýva, že hoci Bratislavský kraj bol pred desiatimi rokmi omnoho ďalej ako zvyšok Slovenska, posledná dekáda tento rozdiel ešte zvýraznila.

V praxi to v rozvíjajúcich sa regiónoch často vyzerá tak, že nárast zamestnanosti badať hlavne tam, kde bola najvyššia nezamestnanosť, naopak rozvinuté regióny rastú pomalšie, lebo už jednoducho nemajú kam.

Na Slovensku však platí paradox a Bratislavský kraj od finančnej krízy v roku 2008 rástol z pohľadu zamestnanosti najvýraznejšie. Bratislavský kraj zvýšil za desať rokov počet zamestnancov o 9,4 percenta. Východné Slovensko nabralo 8,6 percenta zamestnancov, Stredné Slovensko 9,1 percenta a zvyšok Západného Slovenska bez najvýkonnejšieho kraja 5,2 percenta zamestnancov.

Čítajte aj:

Slovensko netransponovalo smernicu proti praniu peňazí. Brusel hrozí súdom

Export z eurozóny aj EÚ stále rastie

Tri roky od Plavčanových dotácií. Vec vyšetruje NAKA

Napriek najnižšej nezamestnanosti na Slovensku tak Bratislavský kraj naďalej naberal najviac zamestnancov z celej krajiny. Iné regióny za posledné desaťročie hlavne s vládami sľubujúcimi znižovanie regionálnych rozdielov náskok Bratislavy nedobiehali.

Aj preto je aktuálne v Bratislavskom kraji zamestnaných 470 tisíc pracovníkov. Hlavne automobilový priemysel saturoval pracovný trh na Západnom Slovensku, ktorý aj bez Bratislavského kraja zamestnáva 808 tisíc ľudí. Na celom Strednom Slovensku je to 568 tisíc ľudí, na celom Východnom Slovensku 574 tisíc obyvateľov.

Summa summarum tak na západe vrátane Bratislavy pracuje 1,278 milióna ľudí, zatiaľ čo celý zvyšok Slovenska zamestnáva 1,142 milióna obyvateľov.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope