Slovensko netransponovalo smernicu proti praniu peňazí. Brusel hrozí súdom

Európska komisia už aj formálnou súdnou cestou žiada, aby Slovensko plne implementovalo európsku smernicu o boji proti praniu špinavých peňazí. Hrozí podstúpenie Súdnemu dvoru Európskej únie.

Vyplýva to zo zaslaného formálneho varovania podľa článku 258 TFEU. Ide o štvrté štádium infringement procesu, ktorým je podstúpenie veci súdnemu dvoru. Právne kroky hrozia po tom, čo krajina legislatívou nereagovala na varovania z predošlých troch fáz infringement procesu.

Oficiálne varovanie, že štát do legislatívy smernicu netransponoval úplne prišlo už pred rokom. Celý proces zavedenia smernice do národnej legislatívy mal byť ukončený už v júni 2017.

"Ministerstvo vnútra reagovalo na stanovisko Európskej komisie, rovnako ako na iné stanoviská, formou zaslania podkladových materiálov adresovaných Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ktorých cieľom bolo preukázať, že si Slovenská republika transpozičnú povinnosť splnila," uvádza pre Biztweet Petra Friese, hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. 

Štvrtou smernicou o boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu sa má zlepšiť transparentnosť na účely zamedzenia vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Okrem iného zavádza centrálne verejné registre, ktoré budú obsahovať informácie o skutočných konečných vlastníkoch všetkých druhov spoločností, vrátane nadácií, holdingov a trustov.

Čítajte aj: 

Tri roky od Plavčanových dotácií. Vec vyšetruje NAKA

Metrostav chce súťažiť o slovenské diaľnice

Smernica ďalej zvyšuje povinnosti bánk, advokátov či účtovníkov preverovať a nahlasovať podozrivé transakcie svojich klientov.

Problematickou pre niektoré členské štáty je aj časť, ktorá posilňuje spoluprácu finančných úradov európskych krajín a zvyšuje právomocí ich vzájomného vymáhania. Napriek tomu so smernicou štáty súhlasili a zaviazali sa ju napĺňať.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope