Tri roky od Plavčanových dotácií. Vec vyšetruje NAKA

Národná kriminálna agentúra vyšetruje podozrenia okolo netransparentne prideľovaných dotácií na vedu a výskum.

Pre tie skončil v lete 2017 vtedajší minister školstva za SNS Peter Plavčan. “V tejto veci národná kriminálna agentúra vykonáva procesné úkony podľa Trestného poriadku, no vzhľadom na skutočnosť, že úkony stále prebiehajú sa k veci bližšie nebudeme vyjadrovať,” odpovedá Biztweetu Michal Slivka,hovorca Prezídia Policajného zboru.

Vlani potvrdila vyšetrovanie prípadu pre Biztweet aj tlačová kancelária Euróskeho úradu pre boj proti podvodom OLAF.

Vyšetrovanie sa začalo v septembri 2017, súbežne s tým, čo Európska komisia zastavila preplácanie štyroch výziev z operačného programu Výskum a inovácie. Slovensku hrozí, že príde nielen o nevyplatené dotácie, ale aj časť tých preplatených.

Ministerstvo školstva sa k veci nevyjadruje. Opakovane iba potvrdzuje, že spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a veci týkajúce sa prípadu nie sú verejné.

Čítajte aj: 

Metrostav chce súťažiť o slovenské diaľnice

Export z eurozóny aj EÚ stále rastie

Štát predložil národný energetický plán. Musí znižovať produkciu CO2

Pripomeňme, že z 300 miliónov eur, ktoré boli určené na vedu a výskum, nezískali univerzity a prestížne vedecké inštitúcie takmer nič. 0 eur si napriek snahe pripísala napríklad aj Slovenská akadémia vied. Milióny a desiatky miliónov eur naopak získali súkromné firmy, z ktorých mnohé vznikli pár dní pred vyhlásením grantových výziev. Často nemali žiadneho garanta výskumu a javili znaky z napojenia napríklad na poslancov Slovenskej národnej strany. Príkladom je prípad ukrajinského podnikateľa Ruslana Prysiazhnyeho, o ktorom sme informovali na tomto linku.

Kontrolórov zo slovenských nezávislých inštitúcií, ale aj európskych úradov zarazila aj forma prideľovania dotácií. O miliónových fondoch pre jednotlivé obory často rozhodovali ľudia, ktorí z daného vedeckého smeru nemajú žiadne skúsenosti. Absolútne nefunkčný bol aj audit.

Vtedajší minister Peter Plavčan sa ohradzoval voči kritike médií a opozície. Po zarážajúcom mlčaní, kedy napríklad v čase najtuhšieho odporu verejnosti odišiel na letnú dovolenku, však napokon pri absencii argumentov bol donútený odstúpiť. Stále sa však teší vysokému postaveniu v rezorte školstva a rektoruje na Vysokej škole Danubius v Sládkovičove.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope