Metrostav chce súťažiť o slovenské diaľnice

Doteraz to nechce priznávať, ale prípadné potvrdenie prelomového rozsudku by Metrostav prinútilo nahradiť znížený objem českých zákaziek v cudzine. Podľa dát a aktuálnych výhľadov to nie je nereálne. Na Slovensku skupina založila novú dcérsku firmu, ktorá má súťažiť o diaľničné projekty.

"S rozsudkom sa nestotožňujeme a naši právni zástupcovia sa voči nemu odvolali. Súdne konanie teda ďalej prebieha a my sa z toho dôvodu nemôžeme a nebudeme až do konečného právoplatného rozhodnutia vyjadrovať," opakuje pre Biztweet komentár k významnému rozsudku Krajského súdu v Prahe hovorca Skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha.

Súd v druhej vetve káuz bývalého župana Davida Ratha vyniesol rozsudok, ktorý môže zakázať Metrostavu na tri roky účasť vo verejných súťažiach v Česku. Jeden z dotknutých manažérov navyše mieri ku päťročnému trestu odňatia slobody.

"Vzhľadom na skutočnosť, že je rozsudok neprávoplatný, nemá na našu spoločnosť ani na naše obchodné vzťahy aktuálne žiadny reálny vplyv. Naša spoločnosť aj naďalej spĺňa všetky zákonné požiadavky na súťaženie verejných i súkromných zákaziek a nič jej nebráni v ich realizácii. Metrostav a.s. i jeho dcérske spoločnosti budú aj naďalej riadne plniť svoje záväzky," dodáva Kostiha.

Boj o metro či letisko

Je však situácia naozaj tak pokojná? Odpovedať možno stručne: nie. 743,2 miliónov českých korún, ktoré Skupina Metrostav podľa posledných zverejnených výsledkov za rok zarobila, tvoria významnou časťou práve aktíva v českých verejných zákazkách. Skupinu živí napríklad pražské metro, či budovanie infraštruktúry v hlavnom meste. Hoci o už vysúťažené zákazky s istotou nepríde, konkurencia by ju bez boja vytlačila z ďalších mohutných projektov na pražskom letisku, v metre, či na českých diaľniciach.

Čítajte aj:

Štát predložil národný energetický plán. Musí znižovať produkciu CO2

Združenie žiada preveriť plánovaný projekt Porsche

Hľadá sa dodávateľ aukcie na 5G

Nie je preto prekvapujúce, že sa firma čím ďalej tým viac zaujíma o možnosti v zahraničí. Za zmienku stojí, že koncom roka 2019 Skupina Metrostav na Slovensku založila novú spoločnosť Metrostav DS. Tá má za úlohu súťažiť o tamojšie diaľničné zákazky. Napríklad o dostavbu tunela Višňové, kde zlyhal predošlý dodávateľ a štát musí zákazku zveriť mimoriadnym režimom, čo najskôr novému stavebníkovi. Bez bežnej súťaže, tak, aby Slovensko na projekt za 261 miliónov eur stihlo čerpať európske dotácie.

Nové dcéry na Slovensku a v Nórsku

Podobne nedávno Skupina Metrostav založila nórsku dcérsku firmu Metrostav Norge. Podľa skupiny ide o výsledok dlhodobej obchodnej stratégie. Žiadne zadné vrátka si vraj nechystá. Skupina má teraz viac ako 50 dcérskych spoločností. Silnú pozíciu má aj v Poľsku, či Nemecku.

Napriek tomu by bol zákaz súťažiť v Česku vážnym zásahom Skupiny. Súkromný development, ktorému sa začala venovať v posledných rokoch by výpadok nenahradil a lukratívne zákazky by získala konkurencia.

Zaujímavosťou je, že nedávno slovenská polícia riešila prípad, kde zákaz účasti v tendroch hrozil Metrostavu pre údajne predražený projekt výstavby urgentného príjmu v Košiciach.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb