Hľadá sa dodávateľ aukcie na 5G

Regulačný úrad hľadá realizátora jednej z najatraktívnejších slovenských aukcií posledných rokov. O 5G sieť sa však zrejme bude súťažiť až v roku 2020.

„Regulačný úrad si v súčasnosti obstaráva technického realizátora elektronickej aukcie. Predmetom zákazky bude vykonanie odborných a technických činností v rámci prípravnej, školiacej a realizačnej fázy aukcie podľa podmienok a požiadaviek stanovených Regulačným úradom. Lehota na predkladanie ponúk (t.j. lehota pre záujemcov o technickú realizáciu) je 9.12.2019, 12:00 h.,“ uvádza pre Biztweet hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro.

Pred zverejnením výzvy na predkladanie ponúk do výberového konania na samotného dodávateľa 5G siete úrad zverejní návrh výzvy na verejnú konzultáciu. K presnému termínu sa vyjadriť nedokáže, ale vzhľadom k okolnostiam možno predpokladať odsunutie súťaže, ktorú telekomunikační hráči očakávali na sklonku roka, na rok 2020.

Aby štát neprišiel o možnosti spolufinancovať projekty 5G z európskych zdrojov, musí poskytovateľov vysokorýchlostného internetu vysúťažiť do júna 2020.

Čítajte aj:

Kredit stále prepadáva. Orange to odmieta

Doba laserová. Zváranie i delenie vzbudzuje k vyššiemu výkonu

Európa v elektromobilite zaostáva. Vzniká šanca pre nový sektor

O frekvencie 700 Mhz budú mať podľa predpokladov záujem všetci hráči, ktorí bojovali o frekvencie pre 4G. 5G internet sa bude vysielať na vlnách aktuálne rušeného DVBT televízneho vysielania. Súťažiť sa však budú tiež hladiny 1 500 Mhz, 900 Mhz a 1800 Mhz.

5G predstavuje veľké možnosti pre dátové služby operátorov. Výnos z predaja frekvencií možno už teraz podľa predpokladu Biztweetu očakávať na úrovni viac ako 100 miliónov eur. Gro týchto peňazí poteší budúceho ministra financií a jeho rozpočet.

Operátor, ktorý frekvencie získa bude musieť začať poskytovať služby používateľom do dvoch rokov od vydania povolenia. Podľa predbežných požiadaviek by minimálna rýchlosť prístupu k internetu pri sťahovaní dát mala byť 30 Mbit/s na užívateľa.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb