Európa v elektromobilite zaostáva. Vzniká šanca pre nový sektor

Európa je na chvoste v zabezpečení podmienok pre výrobu elektromobilov. Svetovým lídrom v tejto oblasti je Čína.

Komunistická krajina vedie podľa analýzy spoločnosti Euler Hermes hlavne vďaka silnému politickému vplyvu. Centralizované riadenie ekonomiky pumpuje do sektora na základe pokynu vlády dotácie pre výrobcov a reguluje poplatky za nabíjanie elektromobilov.

Hoci sa trendy elektromobility presúvajú aj do našich končín, Európa za konkurenciou stále zaostáva. V infraštruktúre a kritických komponentoch v oblasti výroby elektromobilov sú na tom lepšie aj Američania a Japonsko.

Kľúčovými podmienkami pre rozvoj elektromobility sú infraštruktúra, kritické komponenty, rozsah, prítomnosť na trhu, inovácie, finančná sila sektora, dynamika zmeny vozového parku, pripravenosť, konkurencieschopnosť a vývoj elektrickej sústavy a surovín.

Podľa analytikov zohráva hlavnú rolu koncept elektrifikácie, využívania elektromobilov a budovania infraštruktúry k nim. Práve elektrifikácia má vplyv na prežitie automobilového priemyslu v nasledujúcich rokoch.

Čítajte aj:

IPO Pinterestu zahýbala trhmi

Technológie hromadia kapitál. 13 tech-miliardárov sveta

Je chytrá doprava bezpečná? Autonómnym autám ľudia neveria

"Európa môže byť znovu lídrom vzhľadom na finančnú silu európskych výrobcov automobilov a ich schopnosť premeniť výskum a vývoj na strategické inovácie. Jednotliví výrobcovia však musia pružne investovať svoje zdroje, budovať si silné postavenie v rámci širších ekosystémov mobility, no predovšetkým sa snažiť o rozvoj elektromobility, aj v situácii relatívneho nedostatku politickej podpory," hovorí Peter Mucina z Euler Hermes.

V súvislosti s elektrifikáciou vzniká aj veľká šanca pre rozvoj tehnologického a energetického sektora. "Očakávame, že novovznikajúce spoločnosti využijú nové príležitosti, zatiaľ čo tie etablované môžu zmenu skôr využiť na transformovanie podnikania," dodáva Mucina.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope