Je chytrá doprava bezpečná? Autonómnym autám ľudia neveria

Autonómne autá, drony, kapsule nadrozmerná hromadná doprava. Spoločnosť má stále problém veriť moderným alternatívnym formám dopravy. Budúcnosť nás však neminie.

Je to budúcnosť, prirodzený vývoj a nutnosť, alebo len nafúknutá bublina? Nech si o budúcnosti dopravy a alternatívnych dopravných prostriedkoch myslíte čokoľvek, nové technológie sú prirodzeným vývojom dopravy v meste už dnes.

Otázkou ostáva už iba to, ktorý druh dopravy si vyberú samotní užívatelia a to, nakoľko budú novým dopravným prostriedkom veriť.

Miliardové investície

Pozitíva sú jasné a nesporné. Vyššie pohodlie, predvodpovedateľná a koordinovateľná enviromentálna politika, nižšie náklady cesty pod dohľadom a zápch. Aj preto do vývoja autonómnych vozidiel tečú miliardy eur všetkých významných svetových technologických aj motoristických hráčov.

Ako však ukazuje anaýza spoločnosti Gartner, vzťaz investorov nejde ruku v ruke so vzťahom zákazníkov k autonómnym vozidlám. Zatiaľ čo investori považujú tieto zariadenia za prirodzeného evolučného nasledovateľa súčasných automobilov, vodiči sa obávajú o bezpečnosť takejto budúcnosti.

Rastúce obavy

Zatiaľ čo čiastočne ovládaným vozidlám verí veľká časť populácie, absolútne autonómnym vozidlám už neverí gro opýtaných ľudí.

Čítajte aj:

Dopravné prostriedky na odpis. Automobily nebudú dávať zmysel

Ellison vo vedení Tesly

Badateľné sú aj postupne rastúce obavy. Podľa spoločnosti Deloitte napríklad v Nemecku poklesla dôvera v autonómne vozidlá zo 72 percent opýtaných v roku 2017 na 45 percent opýtaných v roku 2018.

V meste praktickejšie

Za negatívny trend môžu opakované nehody třestovacích autonómnych áut, vrátane jednej smrteľnej, v Spojených štátoch. Vo vývoji stále chýbajú jasné dôkazy o tom, ako dokáže autonómne vozidlo limitovať nehody vyvolané externými vplyvmi a nepomáha ani preplnenosť ciest a parkovacích miest v mestských aglomeráciách.

Či už budú autonómne vozidlá súčasťou každodenného života, alebo nie. Obyvatelia miest v súčasnosti fandia skôr menším a praktickejším novinkám ako sú segwaye, či elektrické kolobežky.


Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope