Partia okolo Šoltýsa predstavila projekt spaľovne odpadu

Spoločnosť ewia, za ktorou stojí investičná skupina WOOD & Co okolo Ľubomíra Šoltýsa, predložila na schvaľovanie projekt spaľovne odpadu v Šali za 120 miliónov eur.

Ste za transformáciu slovenskej energetiky na výraznejšie zapojenie obnoviteľných zdrojov?

Investíciu nazýva Centrom cirkulárnej ekonomiky. S cirkulárnou ekonomikou ako novou hospodárskou stratégiou má však spoločné iba to, že sa snaží zhodnotiť odpady. Spaľovanie odpadu na výrobu tepla a elektriny je populárne napríklad v Českej republike. Na Slovensku sa taký boom neočakáva, ale aj tak je pre spaľovne odpadu v energetickom spektre priestor.

„Cirkulárna ekonomika predstavuje komplexný systém, ktorý sa snaží o čo najdlhšie udržanie surovín a materiálov v ekonomike s cieľom šetriť prírodné zdroje a znižovať tak ľudský dopad na planétu.“

„Účelom zámeru je vybudovanie nového moderného závodu, ktorý bude schopný prijať, dotriediť a upraviť jednotlivé zložky komunálneho a priemyselného odpadu a následne ich vyexpedovať na finálne spracovanie, čím sa výrazne zvyšuje miera materiálového zhodnotenia odpadov. Centrum cirkulárnej ekonomiky s uvažovanou kapacitou 130 000 t/rok privezeného odpadu, bude pozostávať z prevádzky na dotriedenie vybraných zložiek odpadu z komunálnej a priemyselnej sféry, výskumného centra (VCCE), vzdelávacieho centra (CEV) a moderného zariadenia na energetické zhodnocovanie komunálneho a priemyselného odpadu (ZEVO) s kapacitou 100 000 t/rok,“ uvádza investor v projektovej dokumentácii.

Spaľovňa odpadu by v prípade schválenia vyrástla v šalianskom priemyselnom parku a pracovať by v nej mohlo zhruba 100 ľudí.

Čítajte aj:

Štátny podnik bude čistiť dno Dunaja

Európska komisia Slovensku vyčíta slabú ochranu prírody

Ako dýchať v Európe. Brusel žiada viac energetickej inovatívnosti

Frima ewia vznik projektu vysvetľuje snahou reagovať na plán Európskej únie podporovať cirkulárnu ekonomiku. Únia však stratégiou nemala na mysli podporu spaľovania odpadov. To dokonca považuje za menej vhodné postupy zhodnocovania surovín. Cirkulárnu ekonomiku chápe ako stratégiu podnikov, vďaka ktorej budú produkovať menej odpadu prípadne odpad opakovane využijú v rámci svojej činnosti. Aj preto je zatiaľ k projektom spaľovní odpadu rezervované aj ministerstvo životného prostredia. Nie je jasné, či sa podnikateľom na spaľovne podarí získať európsku, či štátnu podporu. Ewia pritom tvrdí, že chce vybudovať celkovo až 5 slovenských spaľovní, dohromady za 600 miliónov eur.

Spoločnosť ewia bola založená koncom roka 2018. Je ovládaná finančnou skupinou Wood & Company. Konečnými užívateľmi výhod sú Ľubomír Šoltýs, Jan Sýkora a Vladimír Jaroš. Skupina výhodne ovládla napríklad farmafirmy v Hlohovci, či Chiranu T. Injekta. V zahraničí získala Chirmix, Vitrex, či Pegas Nonwovens.

Stála aj za kontroverznou fimou EEI, ktorá v Košiciach vyberala kritizované parkovné za pre mesto nevýhodných podmienok. Za primátora Richarda Rašiho v Košiciach získali aj odpadovú firmu Kosit, ktorá aktuálne expanduje. Časť košických zastupiteľov tvrdí, že šlo o nevýhodný predaj a rozhodnutie vtedajšieho zastupiteľstva napadá na súde.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope