Prelomový rozsudok v Česku. Súd trestal za zlú starostlivosť o pamiatky

Talianski podnikatelia boli odsúdení za to, že nechali chátrať kultúrne pamiatky v Českej republike. Podnikajú aj na Slovensku.

Pre náš región nezvyčajný verdikt vyslovil okresný súd v meste Louny. Dvaja obžalovaní – Mauro Piccinini a Gian Giacomo Barretti boli uznaní vinnými z toho že porušovali povinnosti vlastníka kultúrnej pamiatky. Dostali, zatiaľ neprávomocne, podmienky na 18 a 6 mesiacov.

Šlo o zámky Postoloprty, Cítoliby a statok Kystra. Hoci sa obaja odsúdení obhajovali tým, že majetky kúpili v značne zaostalom stave a na významnejšie investície do opráv nenašli prostriedky, súd argumentoval, že prostriedky mali napríklad z prenájmu okolitých pozemkov.

Ignorácia nutných opráv bola podľa súdu zámerná. Statok v Kystre schátral natoľko, že ho museli zdemolovať a dnes sa na daných parcelách chystajú stavebné pozemky. Práve zisk lukratívnych pozemkov bol podľa obžaloby jediným podnikateľským zámerom dvojice, ktorá porušovala pamiatkarské pravidlá.

Okrem príkladu pre slovenskú justíciu, kde podobné postupy zvolilo množstvo špekulantov je zaujímavým fakt, že Mauro Piccinini podniká aj na Slovensku.

Prieskum Biztweetu ukázal, že tu ovláda tri spoločnosti. Ako konateľ spravuje spoločnosť Ružinov 2 pre anonymnú luxemburskú firmu Costa Rei. Okrem súdu s IKMManagement, ktorá žiadala preplatenie údajnej pohľadávky z nezaplateného nájomného nemožno dohľadať žiadnu otvorenú aktivitu firmy.

Čítajte aj:

Z Bureša Babišom. Médiá ako koníček?

Magát naďalej verejne šíri neznášanlivosť. Teraz na ruskej sieti

Agro Porúbka chce konkurz. Zatajuje však majetok

Podľa popisu v obchodnom registri sa má venovať, podobne ako ďalšie firmy Piccininiho, prenájmu nehnuteľností.

Prenájmom poľnohospodárskych pozemkov, na ktoré sa čerpá nemalý objem platieb z Pôdohospodárskej platobnej agentúry, sa zaoberá ďalšia firma, kde je Mauro Piccinini konateľ – Agroslavia. Za firmou stoja akcionári z Talianska, Panamy aj Luxemburska.

CAPITAL INVESTMENT TRUST SPA 
Spoločník 750 € (15%) Via Cefalonia 70, Brescia , Talianska republika
COSTA REI S.A.
Spoločník 1 000 € (20%) Avenue de la Faïencerie 38, L-1510 Luxembourg, Luxemburské veľkovojvodstvo
Dott. Marco Becchetti
Spoločník 750 € (15%) Via V.Montini 66, Lumezzane , Talianska republika
ISTRIA S.A. Spoločník 750 € (15%) 2nd Floor, East 54 Street, Arango-Orillac Building, Panama
Marcello Stefano Maria Pavoni
Spoločník 1 000 € (20%) Via Mons. S. Bertoli 22, Lumezzane , Talianska republika
SAMMARC S.R.L.
Spoločník 750 € (15%) VIA INDUSTRIALE 67, 25065 Lumezzane , Talianska republika

Identickú vlastnícku štruktúru aj činnosť má aj spoločnosť Farm Lučenec. Tá napríklad prenajíma poľnohospodárske plochy spoločnosti Agro Bovinex. Za ňou stojí Pietro Catroppa – bratranec známeho Antonina Vadalu, ktorý je v Taliansku súdený za účasť v organizovanej zločineckej skupine. Obaja boli na Slovensku zatkuní po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Novinár Kuciak popisoval talianske dotačné podvody v poľnohospodárstve.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb