Agro Porúbka chce konkurz. Zatajuje však majetok

Spoločnosť Agro Porúbka obviňovaná z dotačných podvodov chce skončiť podnikanie. Súdu a veriteľom zatajuje svoj majetok.

Bývalá čelná poslankyňa Smer-SD Ľubica Rošková, ktorá firmu vlastní, chce Agro Porúbka poslať do konkurzu pre reputačnú likvidáciu firmy a záväzky vyvolané odhalením jej neoprávneného čerpania platieb od Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

O konkurz požiadala 21.6.2019, no zatiaľ neuspela. Okresný súd Košice I konštatuje, že michalovská firma nedoložila riadny zoznam majetku, záväzkov, ani spriaznených osôb. Mohlo by teda ísť o špekulatívny krok s cieľom vytiahnuť z firmy majetok a veriteľom nechať pre vymáhanie ich pohľadávok prázdnu schránku v konkurze.

Roškovej firma má zatiaľ vrátiť 210 tisíc eur, ktoré čerpala na fiktívnu poľnohospodársku pôdu. Viacerí dodávatelia však hovorili o tom, že firma nezvykne platiť za dodaný materiál, či služby, indície ukazujú aj na možné daňové nedoplatky.

Ako už Biztweet informoval, prokurátor odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry dal 28. marca 2018 pokyn Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka. Tá je podozrivá z toho, že si nechala vyplácať platby na poľnohospodársku pôdu aj na fiktívne polia.

Pre preplácanie agrodotácií napríklad na parkovisko, má problém Ľubica Rošková, vplyvná súčasť Smeru-SD, ktorá prišla o členstvo v strane a priamy vplyv na rozhodovanie východoslovenských sociálnych demokratov.

Čítajte aj:

Na popradské odposluchy z mestského úradu zabudli

Slovensko dalo Interpolu 120 tisíc. 0,09 percenta rozpočtu

Exekúcii SPP nezabránil ani zákon. Jeden z účtov je stále blokovaný

Ako sme však zistili, problémy hrozia aj ďalším poľnohospodárom a nepriamo aj štátnemu rozpočtu. Brusel si totiž všimol, že neide o ojedinelý prípad, ale chybne nastavený systém preplácania dotácií na polia. Existujú podozrenia, že ide o podvodný systém, ktorým si dotácie z európskeho aj štátneho rozpočtu rozdeľovali dohodnuté skupiny podnikateľov a pracovníkov Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Prípad Roškovej Agro Porúbky sa stal vlajkovou loďou práce zavraždeného novinára Jána Kuciaka, ktorý na podivné preplácanie platieb na fiktívne pozemky pred jeho vraždou upozornil.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope