Beblavý pre Biztweet: Neviem, kto Smer volí

Smer dostal za tie roky fungovania stovky miliónov eur zo štátnej kasy, plus kopec zohnali "vlastnou hlavou". Ja neviem, kto Smer volí, je ťažké sa s niekym z ich voličov stretnúť, keď chodíme so SPOLU diskutovať po Slovensku. Ľudia sa pridávajú k nám a kričia, že cisár je nahý. Líder novej strany Spolu Miroslav Beblavý v rozhovore pre Biztweet.

Biztweet: Strana Spolu má za sebou prvé mesiace od ohlásenia jej vzniku. Koľko máte aktuálne členov a máte predstavu o tom, aká veľká základňa by bola vhodná?

Miroslav Beblavý: SPOLU funguje už takmer mesiac, do našich radov sa už prihlásilo viac ako 300 členov, ktorých priebežne prijímame. Chceme spolupracovať s ľuďmi, ktorí sú nám podobní, teda takí, ktorí majú vysoký morálny kredit a chcú pracovať na zlepšení Slovenska. Máme záujem o čo najširšiu členskú základňu, nebudeme elitný klub, lebo len všetci spolu budeme mať šancu posunúť túto krajinu vpred.

Biztweet: Chystáte vlastných kandidátov pre prichádzajúce voľby?

Miroslav Beblavý: V komunálnych voľbách budeme mať aj vlastných kandidátov, no nie je pre nás dôležitý počet, ale predovšetkým kvalita týchto ľudí. Ako sa ukázalo vo voľbách do VÚC, kde sme podporili len niekoľkých kandidátov na poslancov a županov, tak väčšina z nich aj uspela, práve preto, že sú to ľudia rešpektovaní vo svojich komunitách. Príkladom môže byť Ľudmila Chodelková zo Žiliny, ktorá získala v župných voľbách ako poslankyňa viac hlasov, ako súčasný primátor. V komunálnych voľbách chceme mať nielen vlastných kandidátov, ale mimoriadne dôležité bude spolupracovať s ostatnými stranami, aby vyhrali kandidáti, ktorí majú skutočne šancu zmeniť obce a mestá k lepšiemu.

Biztweet: Ktoré strany považujete za partnerov, budete si navzájom vlastných kandidátov podporovať?

Miroslav Beblavý: Najbližšie sme si s Progresívnym Slovenskom, s ktorým jednáme o spoločnom postupe v Bratislave a ďalších mestách. Sme otvorení jednaniam s KDH, Mostom-Híd, či koalíciou SaS a OĽaNO. Chceme spolupracovať s každým okrem ĽSNS a Smer-u.

Biztweet: Dlho sa opakuje otázka spolupráce s Progresívnym Slovenskom. Je v hre prípadná spoločná kandidatúra v niektorých voľbách?

Miroslav Beblavý: Zatiaľ sme sa dostali v jednaniach len ku komunálnym voľbám, sme otvorení tejto možnosti. Chceme spolupracovať s ľuďmi, ktorí sú blízki našim hodnotám. Progresívne Slovensko je prirodzeným partnerom.

Biztweet: Súčasná vládna koalícia prichádza s ďalšími sociálnymi balíčkami. Ako vnímate, že ani po rokoch nemení agendu. Nie je to znakom, že ľudia túto politiku jednoducho chcú?

Miroslav Beblavý: Ako politický marketing to na veľkú časť ľudí skutočne funguje, nanešťastie pre kvalitu života nás všetkých. Richter s Kažimírom vymysleli daňovo-odvodový automat - zamestnávateľom kážu dvíhať minimálnu mzdu, no väčšina z tejto sumy nejde ľuďom, ale štátu. Tieto triky nepomáhajú zvyšovaniu životnej úrovne ani miezd, bežní ľudia to nevidia na výplatných páskach. Som presvedčený, že kritická masa Slovákov už triky vlády prekukla. Ja neviem, kto Smer volí, je ťažké sa s niekym z ich voličov stretnúť, keď chodíme so SPOLU diskutovať po Slovensku. Ľudia sa pridávajú k nám a kričia, že cisár je nahý.

Biztweet: Čo si myslíte o príplatkoch za prácu v noci, či 13. a 14. platoch?

Miroslav Beblavý: Príplatky za prácu v noci a cez víkend sú správny krok, Slováci príliš ťažko pracujú a zamestnávateľ by mal byť finančne motivovaný, aby využíval nočnú a víkendovú prácu čo najmenej. V tomto opäť Smer, ako má zvykom, vzal nápad opozičnej strane. Ale treba to privítať, lebo sa zlepší verejné zdravie aj podporí fungovanie rodiny. Čo sa týka 13. a 14. platov, sme v SPOLU - občianska demokracia kritickejší. Danko s Kažimírom to vymysleli tak, aby mali aj pekné novinové titulky, ale aby to štátnu kasu nezabolelo. Podmienky pridelenia 13. a 14. platov sú nastavené tak, že ich skutočne dostane približne 1 percento ľudí, a nebudú to tí, pre ktorých by to znamenalo podstatný peniaz. Lepšou cestou by bolo znížiť odvodové zaťaženie práce, aby si každý pracujúci našiel každý mesiac v čistom na účte viac. Navrhujeme to s Jožom Mihálom, ale toto opatrenie bude musieť počkať na zmenu vlády. Lebo to by stálo skutočné peniaze.

Biztweet: Marketingová aktivita sociálnej demokracie nerobí žiadne výrazné zmeny, napriek tomu ju stále možno označiť za veľmi úspešnú. Nie je to marketingovou nešikovnosťou opozície?

Miroslav Beblavý: S toľkými peniazmi a drahými profesionálmi na komunikáciu by každý vyzeral lepšie, ako je. Smer dostal za tie roky fungovania stovky miliónov eur zo štátnej kasy, plus kopec zohnali "vlastnou hlavou". Kopec politík robia len preto, aby to dobre vyzeralo v médiách. A percentá postupne aj tak klesajú. Pád sa dá marketingom zabrzdiť, ale je nevyhnutný.

Závažné problémy krajiny sa odkladajú pre iné vlády, ktoré ich budú musieť vyriešiť a ľudia to už vidia - vláda nedokáže stavať cesty, riadiť efektívne nemocnice, školstvo ide dolu vodou a ľudia neveria v spravodlivosť. Pozrite sa na nás, v SPOLU fungujeme len z našich osobných príspevkov, z príspevkov dobrovoľníkov a z práce, ktorú pre nás robia špičkoví experti z presvedčenia. Ak máte pravdu a dobrú vôľu, ľudia vám chcú pomôcť. Toto v SPOLU teraz zažívame a nevymenil by som to za žiadne peniaze. Marketing nepomôže, keď nerobíte dobrú politiku.

Čítajte aj:

Ravasz pre Biztweet: Kaliňákove vyjadrenia vnímam ako komunikačnú skratku

Šéf Matice pre Biztweet: Prechádzame generačnou výmenou

Hlina pre Biztweet: Voliči Mostu sú ťažko skúšaní

Biztweet: Vaša strana si trúfa aktívne mobilizovať opozičnú spoluprácu. Viete si predstaviť, že by de facto všetko pravicové strany akceptovali prvky ľavice?

Miroslav Beblavý: Viem si to predstaviť a v SPOLU sa o to aj snažíme. Nedelíme totiž nápady podľa ideologických nálepiek, ale podľa toho, či ich považujeme za rozumné. Napríklad otázka dôstojných pracovných podmienok, lepšej ochrany životného prostredia alebo pomoc najbiednejším, aby sa postavili na vlastné nohy, zvykli byť síce historicky ľavicovými témami, ale dnes sa za tieto myšlienky vedia postaviť aj pravicové a konzervatívne strany. Ide predovšetkým o rozumné kroky, ktoré pomôžu celej spoločnosti. Ak sa nám podarí zachovať trhovú ekonomiku, rozumné dane a odvody, zlepšíme podnikateľské prostredie a zdravú súťaž, posunieme tak kvalitu života na Slovensku vpred.

Biztweet: Kto by mohol byť lídrom opozície? Preferenčným je aktuálne Richard Sulík, myslíte však, že bude schopný ďalších lídrov spájať?

Miroslav Beblavý: Pevne dúfam, že by to pre dobro krajiny zvládol. My sme schopní robiť rozumné kompromisy a spolupracovať, ale je pre nás kľúčová proeurópska orientácia Slovenska. V Európskej únii musíme byť aktívni, pracovať v nej a meniť ju k lepšiemu, ale nie ju podrývať.

Biztweet: Aký je krátkodobý a aký dlhodobý plán vašej strany?

Miroslav Beblavý: Cieľom SPOLU - občianska demokracia je uspieť vo voľbách v roku 2020 tak, aby sme boli súčasťou fungujúcej koalície, ktorá vymení vládu Roberta Fica za takú vládu, ktorá tu pohne so štyrmi kľúčovými problémami: nastaví jeden meter pre všetkých a vráti nám vieru v spravodlivosť tohto štátu, posunie našu ekonomiku na vyššiu úroveň, s čím súvisí aj potreba kvalitného vzdelania. Táto ekonomika bude mať ľudskú tvár, teda pomôže tým, ktorí sú na pomoc odkázaní. Za kľúčové považujeme riešenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a udržanie proeurópskej orientácie Slovenska, bez ktorej by sme na lepšiu kvalitu života mohli zabudnúť.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope