Beljajev s Lazarom krúžia okolo českej vagónky

Optifin Invest Alexeja Beljajeva a Michala Lazara chce expandovať aj na českom trhu výroby železničných komponentov. Po výrobcovi brzdných systémov by skupina rada vstúpila aj do výrobcu železničných vagónov.

V Českej republike má firma slovenských oligarchov dobrú pozíciu. Spoločne s miliardárom Jaroslavom Strnadom vlastní spoločnosť Dako CZ. Tá dodáva brzdové systémy výrobcom železničných vagónov. Logicky by sa preto Optifin v železničnom biznise rád posunul na ďalší level.

A zase po boku Strnada. Skupina Czechoslovak Group (CSG) českého podnikateľa potvrzuje záujem o firmu Heavy Machinery Services. Podľa českých Hospodárskych novín ovládla CSG niekoľko významných pohľadávok v rámci úpadku spoločnosti Heavy Machinery Services. Má ísť napríklad o pohľadávku banky VÚB vo výške 245 miliónov českých korún.

CSG dlho odmietala, že by o Heavy Machinery Services záujem mala. Napokon však plán ovládnuť firmu potvrdzuje. „Czechoslovak Group je pripravená podieľať sa na záchrane vagónky Heavy Machinery Services v Lounech (predtým Legios, Lostr), ktorá je už štyri roky v úpadku a jej koncový vlastník je neznámy. Najprv formou prenájmu podniku, neskôr eventuálne vlastníckym vstupom,“ hovorí Andrej Čírtek.

Príležitosť pre Alexeja Beljajeva a Michala Lazara by sa týkala majetkového vstupu do aktivít CSG. Firmy už dlhšiu dobu postupujú pri akvizíciach v pomere 50:50. Heavy Machinery Services by výnimkou nebola.

Čítajte aj:

V Novákoch montujú aj brzdy. Pre Strnada a Beljajeva

Beljajevova kľučka nevyšla. RCC z Prakoviec je v konkurze

Strnad oživuje mošnovskú opravovňu. Bývalý majiteľ je vo väzení

"V tomto projekte by bola opäť logická spolupráca s Tatravagónkou a skupinou Optifin Invest," potvrdzuje Biztweetu záujem o zblíženie skupín Čírtek.

Naďalej postupuje taktiež vyjednávanie o vstupe Czechoslovak Group do Tatravagónky. Táto fúzia však čaká zrejme práve na ovládnutie Heavy Machinery Services.

Tá je v dlhodobej insolvencii. Veriteľom dlhuje asi 3,1 miliardy korún. Oficiálne výroba síce stojí, takmer tisíc ľudí ale o prácu neprišlo. Vedľa pôvodného Legiosu totiž vznikla nová spoločnosť Legios Loco, ktorá si od neho za 400 tisíc korún mesačne prenajíma areál a platí jeho zamestnancov.

Kontroverzný je fakt, že za firmami stoja anonymné zahraničné firmy. Kto je skutočným majiteľom skrachovanej aj novej firmy nerozkľúčoval ani súd. Podľa viacerých indícií je však za obomi firmami František Savov, ktorý sa pred trestným stíhaním za daňové úniky ukrýva vo Veľkej Británii.

 

Biztweet

 

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb