Michal Lazar: Spolumajiteľ Tatravagónky, Ficov priateľ a podľa Wikileaks tunelár z podsvetia

Michal Lazar je váženým podnikateľom, ktorý zamestnal stovky Slovákov. Podľa utajovaných dokumentov je však v spojení s podsvetím a okradol štát.

Právnik Michal Lazar začal podnikať skôr ako veľa z dnes známych veľkopodnikateľov. Ešte počas bývalého režimu pracoval pre podnik Omnia zameraný na export do Afriky a Ázie.

Nasledovala jeho pracovná skúsenosť v rakúskej Giro Zentrale Bank. Pri zahraničných aktivitách však neostal, i keď s cudzincami spolupracoval ďalej. V roku 1990 založil spolu s rakúskymi partnermi svoju prvú a určite najúspešnejšiu IT firmu Columbex International. Postupom času sa jeho desaťpercentný podiel navyšoval, až firmu ovládal.

 

 

Pomáhali mu v tom hlavne štátne zákazky, ktoré dostával prakticky ako samozrejmosť. Na druhej strane je pravdou aj to, že v 90-ych rokoch na Slovensku príliš veľká konkurencia na poli IT systémov neexistovala. A taká, ktorá by mala aj dobré vzťahy s politikmi vonkoncom nie. V roku 1997 sa spoločnosť Columbex spojila s firmou Ditec Petra Lukeša.

Prekvapivý zvrat v Lazarovom smerovaní prišiel v tom istom období. Michal Lazar sa stal generálnym riaditeľom Železníc Slovenskej republiky. Najskôr sa hovorilo o tom, že sa do pozície dosadil, aby dohliadol na obchody, ktoré mali štátne železnice s Columbexom.

 

Prečítajte si aj: Zoroslav Kollár: Milovník histórie a rýchlych áut je označovaný za konkurzného mafiána

 

Či je to pravda, alebo nie, ukázalo sa, že to Michal Lazar so železničným biznisom myslí vážnejšie ako sa zdalo. Spolu s kontroverzným podnikateľom ruského pôvodu Alexejom Beljajevom v roku 2006 kúpil popradskú továreň Tatravagónka. Akvizíciu vykonala spoločnosť Optifin Invest kontrolovaná v Británii sídliacou firmou Alliot Enterprises Limited, za ktorou stojí Lazar. „Na účte spoločnosti je 83 percent akcií Tatravagónky,“ potvrdil vtedy Michal Lazar.

S prevzatím firmy sa spájajú historky z podsvetia. Do toho mali patriť bývalí majitelia továrne. Spôsob prevzatia fabriky novou dvojicou majiteľov údajne takisto pripomínal viac scény z filmov o mafii ako obchodné jednania.  

 

 

Pravdou však zostáva, že noví majitelia z firmy v zlej kondícii a v reštrukturalizácii, spravili úspešnú spoločnosť, ktorej sa darilo získavať aj významné zahraničné kontrakty. Počas prvej Ficovej vlády Tatravagónka spolu s ruskou firmou Transkontajner založili spoločný podnik na vývoj podvozkov pre širokorozchodnú železnicu. Okrem ďalších kontraktov v Rusku sa Tatravagónke darilo aj doma – v obchode so štátnymi železničnými spoločnosťami, ktorým sám Lazar šéfoval.

Michal Lazar najčastejšie s Alexejom Beljajevom, alebo Petrom Lukešom zakladal aj ďalšie železničné firmy, napríklad Železničné opravovne a strojárne Zvolen, ktoré rovnako zarábali a zarábajú hlavne na zákazkách pre štátne železnice. 

Známy podporovateľ Roberta Fica a SMER – SD je náruživým prijímateľom peňazí daňových poplatníkov aj napriek podozreniam, ktoré sa okolo jeho firiem objavovali.

Columbex je stále vyšetrovaný protikorupčnými agentmi Bruselu. Má na krku hneď niekoľko káuz. Tá hlavná začala podpisom zmluvy v roku 2008, ktorá vyplývala zo zmanipulovaného tendra.
Za prvej Ficovej vlády vtedy štát obstarával IT služby zverejnením na nástenke. Vedel o tom iba Columbex. Výhrady k vtedy podpísanej zmluve mali Úrad pre verejné obstarávanie, Národný kontrolný úrad, Európska komisia a európsky vyšetrovací úrad OLAF. Brusel preto Slovensku nepreplatil neoprávnene účtovaných 700-tisíc eur. Hrozí navyše, že Slovensko bude musieť v rámci infrengementu vrátiť Európskej komisii 11 miliónov eur.

 

 

Napriek tomu, že prípad stále vyšetrujú, dostala v roku 2013 firma Columbex od ministra pôdohospodárstva zo SMER – SD Ľubomíra Jahnátka ďalšiu zákazku – správu IT systémov. Za zmienku stojí aj to, že v dozornej rade sedí aj Alexej Beljajev.

O tom, že s podnikaním Michala Lazara nie je všetko v poriadku hovorí aj spis zverejnený na Wikileaks, ktorý pripájame nižšie. Noblesný podnikateľ s majetkom 175 miliónov eur (Forbes) však nemal so zákonmi problém nikdy. Asi preto, že je na Slovensku a kope za tú správnu stranu. Michal Lazar žije v Bratislave vo vile hneď vedľa pamätníka ruských vojakov na Slavíne.

 

 

Slovenská osoba podozrivá z kriminálnych aktivít odmietnutá na základe 3A2

Dátum: 31.10.2008

 

Predmet: Slovenská osoba podozrivá z kriminálnych aktivít odmietnutá na základe 3A2

Utajil: Keith Eddins, dôvody – 1.4(b) a (d)

1. Toto je položka na vykonanie, viď odstavec 6.

2. Ambasáda občas dostane žiadosti o víza od žiadateľov, ktorí môžu byť členmi organizovaného podsvetia. Momentálne je v tu jeden taký prípad a prajeme si, aby boli uplatnené ustanovenia 9 FAM 40.31 N5.3 – Uplatnenie INA 212 (a) (3) (A) (ii) pre cudzincov aktívnych v organizovanom zločine. Avšak ambasáda obdržala utajené a iné informácie o žiadateľovi a teda žiada odpoveď prostredníctvom tajného telegrafického systému.

3. Michal Lazar (narodený 9. 2. 1957) je Slovák s dobrými konexiami, ktorý vlastní okolo dvoch tuctov firiem na Slovensku, v Maďarsku a Rakúsku. Mnohé z nich sú v oblasti železničnej dopravy. Po páde komunistickej vlády v 1989 sa Lazar stal výkonným riaditeľom ŽSR. Verí sa, že v tej dobe prelieval štátne peniaze do zmlúv, ktoré zvýhodňovali podniky, v ktorých mal on sám podiel. Počas rokov, kedy bol Lazar štátnym zamestnancom sa jeho osobný majetok výrazne zveľadil. Vyšetrovanie štátnych železníc neprinieslo voči nemu žiadne obvinenia. Lazar nemá ani žiadny oficiálny záznam v registri trestov na Slovensku. Avšak citlivé správy, ktoré má ambasáda k dispozícii, odhalili, že Lazar pripustil, že prostredníctvom úplatkov svoj policajný záznam “vyčistil”.

4. Počas nedávneho stretnutia so Slovenskou jednotkou pre boj s organizovaným zločinom zo Slovenského policajného veliteľstva, konzulárny úrad nadobudol silný dojem, že Lazar je v spojení so slovenským podsvetím. Priame otázky o Lazarovi boli policajným predstaviteľom zjavne nepríjemné, vyhýbali sa očnému kontaktu a uviedli, že v súčasnej dobe ho nevyšetrujú ani nesledujú. Následne poznamenali, že Lazar má silné osobné prepojenie s Ficovou vládou.

5. Momentálne je pán Lazar označený ambasádou len výstražne, kvôli potenciálnemu skutku morálnej podlosti. Na základe tajných dokumentov obdržaných ambasádou spolu s indikáciou, že polícia verí v jeho kriminálne aktivity (aj keď tieto z politických dôvodov momentálne nemôžu riešiť), ambasáda verí, že Lazarova žiadosť môže byť na základe 9 FAM 40.31 N5.3 podľa INA 212(a)(3)(ii.) odmietnutá. Ambasáda očakáva, že v budúcnosti sa objaví viac prípadov osôb s podozrením z organizovaného zločinu.

6. Slovensko sa má stať súčasťou programu na zrušenie vízovej povinnosti od 17. novembra 2008. Preto by ambasáda ešte predtým rada urobila konečné rozhodnutie v prípade Lazara a urýchlene žiada Oddelenie o názor na interpretáciu 9 FAM 40.31 N5.3 podľa INA 212(a)(3)(ii.).  

 

Čítajte tiež:

Zoroslav Kollár: Milovník histórie a rýchlych áut je označovaný za konkurzného mafiána

Ján Sabol: Muž, ktorého Schusterov projekt posadil na liehovarnícky trón

Najbohatšia Slovenska sa k majetku dostala po slovensky. Mária Blašková dedila

Peter Vajda: Muž, ktorý predbehol aj prvých

Vladimír Soták: Ľudomil, ktorý je rád smotánkou

Jozef Brhel: Muž, ktorý nechce, aby ste o ňom vedeli

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Zdeněk Bakala: Nenávidený uhľobarón v Ostrave a milovaný donor umenia v Prahe

Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič: Základný kameň finančných žralokov

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..