Strnad oživuje mošnovskú opravovňu. Bývalý majiteľ je vo väzení

Nový majiteľ mošnovskej Job Air Technic - Czechoslovak group chystá pre podnik finančnú injekciu. Okrem splácania dlhov chce postaviť novú halu. Pre továreň, ktorú donedávna vlastnil dnes už uväznený Daneš Zátorský to znamená nádej na lepšie zajtrajšky.

Nový majiteľ mošnovskej Job Air Technic - Czechoslovak group chystá pre podnik finančnú injekciu. Okrem splácania dlhov chce postaviť novú halu. Pre továreň, ktorú donedávna vlastnil dnes už uväznený Daneš Zátorský to znamená nádej na lepšie zajtrajšky.

Czechoslovak group, za ktorou stojí miliardár Jaroslav Strnad, žiada úrady o povolenie výstavby nového opravárenského centra. Projekt vytvorí 240 pracovných miest.

Prevádzka opravárenského centra lietadiel 2 bude jednosmenná a investor počíta so 180 pracovníkmi na smenu. Navýšenie počtu pracovníkov po výstavbe ďalšej prístavby bude 60 osôb.

Opravárenské centrum lietadiel 2 rozšíri spektrum technických služieb poskytovaných existujúcim opravárenským centrom lietadiel v Mošnove, prevádzkovanom spoločnosťou Job Air Technic. Ide o činnosti spojené so servisom, údržbou, opravou a prestavbou lietadiel alebo ich častí.

Firma pritom nedávno len o vlások unikla krachu. V októbri získala súdne povolenie k reorganizácii. S veriteľmi sa dohodla na splatenie dlhov vo výške 800 miliónov korún. Czechoslovak Group ovládla opravovňu tento rok. Prevzala ju z rúk kontroverzného podnikateľa s krachujúcim impériom Daneša Zátorského.

Job Air Technic

Nový majiteľ mošnovskej Job Air Technic - Czechoslovak group chystá pre podnik finančnú injekciu. Okrem splácania dlhov chce postaviť novú halu

 

Predtým vplyvný ostravský podnikateľ Daneš Zátorský bol na začiatku júla tohto roka na základe európskeho zatykača zadržaný poľskou políciou. Žalobkyňa Brigita Bilíková uviedla, že teraz bude prebiehať vyšetrovanie, ktoré potrvá niekoľko mesiacov.

Dôvodom zatknutia má byť údajný podvod presahujúci 100 miliónov korún. Zátorský bol zatknutý v poľských Katoviciach, kam sa mal podľa médií vrátiť z dovolenky v Taliansku. Následne bolo rozhodnuté o jeho vydaní do Českej republiky, ktoré sa tiež 20. júla na hraničnom priechode v Cottbuse uskutočnilo. Deň potom Okresný súd v Ostrave rozhodol o jeho vzatí do väzby.

Podozrenie z podvodu sa spája práve s Job Air Technic. Spoločnosť bojovala o prežitie a podľa slov členov vedenia je to hlavne kvôli projektu výstavby hangáru, ku ktorému patria staré dlhy.

Čítajte aj: 

Strnad zvažuje vstup do Tatravagónky

Avia alebo Tatra. Slovensko je v hre o legendy

Strnad naberie v Trenčíne desiatky ľudí. Na Slovensku sa mu darí

--

Firma vraj mala na projekt sľúbené dotácie napríklad od námestníka župana pre dopravu, či námestníka pre investície. Dohoda vraj pred rokmi znela, že Zátorský a spoločníci postavia opravovňu, zamestnajú ľudí, začnú opravovať lietadlá a potom im po dobu desiatich rokov pôjdu peniaze na prevádzku práve zo štátnych dotácií. Avšak ostalo len pri sľuboch. Medzitým totiž došlo k zmene vlády, ku kríze a sľúbené dotácie nikdy neboli naplnené.

Zátorskému tak podľa jeho slov zostal úver na hangár a kontokorentný úver na jeho prevádzku. Dvomi najväčšími veriteľmi sú Česká exportné banka a Česká sporiteľňa, ktorých pohľadávky údajne presahujú 800 miliónov korún.

Hospodárenie spomínanej spoločnosti prešetrujú detektívi kvôli daňovým a dotačným podvodom dosahujúcim až 100 miliónov korún. Ide údajne o obdobie 2006 až 2011, kedy dotácie nezodpovedali následne preinvestovaným peniazom. Spomenuté dotácie boli čerpané od českého ministerstva priemyslu a obchodu.

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb