Avia alebo Tatra. Slovensko je v hre o legendy

Zbrojár Jaroslav Strnad a jeho impérium Czechoslovak Group zvažujú výrobu nákladných áut na Slovensku. Pod Tatrami sa českému miliardárovi darí. Preto tu možno skončia Tatrovky a Avie

Nie Čína, ale Slovensko. Zatiaľ čo české média dlho polemizovali o možnom predaji výrobcu nákladiakov Tatra behom velkého česko – čínského výpredaja do čínských rúk, majiteľ značky – Jaroslav Strnad a jeho Czechoslovak Group - zvažuje presun výroby na Slovensko.

„Výroba pre automobilový priemysel v iných slovenských podnikoch skupiny nie je vylúčená,“ konštatuje pre biztweet hovorca Czechoslovak Andrej Čírtek.

Podobný osud by mohla mať aj ďalšia legenda nákladných automobilov – Avia. V prípade Avie Strnad uvažuje aj o spolupráci s indickou spoločnosťou Ashok Leyland, od ktorej Aviu kúpil. "Nedá sa vylúčiť, že výroba Avie bude prebiehať aj mimo Prahu, ale to je stratégia, ktorú ešte len budeme zvažovať," povedal Jaroslav Strnad v tlačovej správe.

Jaroslav Strnad a jeho Czechoslovak Group - zvažuje presun výroby na Slovensko

Nateraz je isté len to, že nákladiaky nebudú vyrábané v areáloch ZVS, ktoré nedávno Strnad získal s pomocou rusko – slovenského oligarchu Alexeja Beljajeva. „Nie tento areál nie je určený na takúto výrobu,“ povedal Čírtek.

Čítajte aj:

Strnad naberie v Trenčíne desiatky ľudí. Na Slovensku sa mu darí

V Novákoch montujú aj brzdy. Pre Strnada a Beljajeva

Jaroslav Strnad: Český obchodník so smrťou vládne aj na Slovensku

--

S Beljajevom Strnad spája sily dlhodobo. Okrem českej firmy DAKO – CZ, slovenskej ZVS, Czechoslovak Group a Excalibur army na Strnadovej strane spolu s Tatravagonkou a Optifin invest na strane Alexeja Beljajeva a jeho spoločníka Michala Lazara, podnikajú v Dubnici, kde ovládli skrachovaný Dubnický metalurgický kombinát. Chvíľu sa polemizovalo o pláne prepojiť ich impéria a o tom, že Strnad kúpi polovicu Tatravagonky. Hovorca Čírtek to však pre biztweet odmietol.  

Stratégiou Czechoslovak Group je rozvíjať tradičné podniky českého a slovenského priemyslu. V Česku aj na Slovensku existuje u niektorých podnikov podobná situácia, keď z dôvodu vlastníckych pomerov a výkonov manažmentu neprosperovali, aj keď majú rozvojový potenciál. „Tento potenciál dokáže Czechoslovak Group rozvinúť hlavne vďaka schopnosti získať zákazky na exportných trhoch,“ dodáva Andrej Čírtek a za skupinu si expanziu pod Tatry pochvaľuje.

 

red

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb