Keď nie je počuť potlesk. Región V4 zahalený v zmätených emóciách

Víťazstvo euroskeptikov roztlieskalo davy. Keď vyhrá euro friendly politik, list novín sa obráti.

Výhra brexitu, Trumpa a druhé miesto euroskeptikov v Holandsku vyvolali masívne odozvy médií a fanúšikov, či haterov na sociálnych sieťach. Víťazstvo Emmanuela Macrona vo francúzskych voľbách pritom spúšťa zmiešané reakcie, polemiky a nejasné odkazy lídrov hlavne nášho regiónu.

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron sa ako centristický liberál do dnešnej predstavy populárneho lídra nezmestí.

Z tribún síce reval vlastenecké heslá a prázdne frázy, ako to dnešní Európania majú radi, nemyslel ich však celkom úprimne. Reagoval len na dopyt verejnosti, ktorá si želá uzavretý pohľad na svet a krv multikulturalistických globalistických podporovateľov. A to zrejme zablokovalo možnosť pozitívneho prejavu emócií českého a slovenského internetu.

Ak by vyhrala Marine Le Pen, iste by do Elyzejského paláca smerovali obdivné prejavy z pražského hradu, či slovenského liberálneho domu. Vyhral však Macron a fandiť niekomu, kto nechce Európsku úniu rozbíjať sa dnes proste nehodí.

Čítajte ďalšie analýzy a komentáre: 

Tvrdý alebo mäkký brexit? Hrozí tresnutie dverami

Pád českej vlády: Sobotku aj Babiša možno pochopiť

OPEC si vylámal zuby. Americká bridlica opäť naberá na sile

Iste, euroskeptikov a rôzne formy trollov je na internete vidieť prirodzene výraznejšie. Zvyšok spektra by však mal pamätať, že k víťazstvu druhej strany stačí, aby proeurópska populácia zostala ticho.

Povedzme to jasne. Európa dostala na výber. Francúzsko, krajina ultranacionalistov, ktorá je utečeneckou krízou sužovaná ako žiadna iná, dostala na výber. Voľba Le Penovej by znamenala tvrdú ruku voči migrantom, odčlenenie od európskej ekonomiky a s postupnou prirodzenou nutnosťou vystúpenie z Európskej únie.

Táto krajina, ktorá spĺňa mnohé z bodov eurohate menu, ale povedala Le Penovej, a to pomerne jasne, nie. Zmätené reakcie nášho regiónu ukazujú na to, že nepoznáme vlastnú identitu. Zatiaľ čo radi hovoríme o tom, že sme európsky orientovaným regiónom, potlesk počuť len keď Bruselu praskajú kĺby.

Iste, o tom, či Emmanuel Macron zvládne náročné úlohy v oblasti národnej ekonomiky, migráciu a transformáciu Európskej únie, možno diskutovať. Ešte pred tým však treba jasne zatlieskať víťazstvu jednotnej Európskej únie. Bez potlesku jednoducho zabudneme na to, že väčšina z nás si želá byť súčasťou jednotnej nespiatočníckej a modernej Európskej únie.

 

Tomáš Lemešani

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme