OPEC si vylámal zuby. Americká bridlica opäť naberá na sile

Ťažba z americkej bridlice zažíva renesanciu. Funguje ako spoľahlivá protiváha výraznému rastu cien ropy a OPECu robí vrásky na čele.

Kontrola. Žiaden kartel by neobhájil svoje právo na existenciu, ak by ňou neoplýval. Kontrolou nad svojimi členmi a kontrolou nad svojim trhom. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nateraz opäť získala tú prvú.

Na sklonku vlaňajška sa na koordinovanom znížení ťažby prvýkrát od 70. rokov dohodla koalícia krajín – členských aj nečlenských – ktorá dokopy produkuje viac ako polovicu svetovej ponuky ropy. Čítajme ju ako vyhlásenie kapitulácie. Pretože chopiť sa aj tej druhej kontroly – nad svojim trhom – sa OPECu už nikdy tak celkom podariť nemusí.

Letmé obhliadnutie sa za kontexom. Leto 2014. Ropným trhom už naplno máva zúriaci boom revolučnej americkej ťažby z bridlice. Saudská Arábia sa (aj) preto púšťa do radikálneho kroku. Opúšťa klasický kartelový model manipulácie cien prostredníctvom cieleného limitovania ťažby.

Namiesto toho naplno otvára ťažobné kohútiky a púšťa sa do agresívneho boja o trhové podiely. Cieľ: Vytlačiť prosperujúcu, no nákladnejšiu ťažbu z bridlice. A snáď prebrať aj časť trhových podielov od bývalých kartelových spojencov. Ostatným producentom neostávalo, než urobiť to isté.

Do cenotvorby sa tak vrátil plnohodnotný konkurenčný boj. Akurát ceny padli hlbšie a na dlhšiu dobu, než pôvodne mohli očakávať. Venezuela a Nigéria kvôli cenovým vojnám zažili ekonomickú katastrofu a samotní Saudi boli čoskoro nútení zvyšovať dane a siahať na prostriedky z rezervného fondu.

Drahšiu bridlicovú konkurenciu viac či menej úspešne torpédovali. No rovnako tak vlastné financie. Veľká ropná dohoda z decembra 2016 bola jasným odkazom pre trh. Stačilo. Kartelisti sa znovu postarajú o navýšenie cien. V rámci možností.

No tie sa na jar 2017 ukazujú ako limitované. Investorov totiž tvrdé pristátie bridlicovej ťažby nijak neodradilo a opäť stávkujú na veľký boom. Napriek tomu, že v časoch najhorších, kedy sa ropa prepadla až na osemročné minimá, utrpeli výrazné straty – počet vrtov v prevádzke tu v tomto období podľa Americkej vládnej agentúry pre energetiku EIA klesol o viac ako 60 percent a desiatky ťažiarov v USA skončili bankrotom.

Investičné banky, hedžové fondy a fondy rizikového kapitálu podľa dát poradenskej spoločnosti Preqin len v prvom štvrťroku 2017 naliali do bridlice 19,8 miliardy dolárov nových investícií. To je trojnásobne viac, než za rovnaké obdobie minulého roku. Rýchly návrat kapitálu sa odráža až v rapídnom navyšovaní ťažby. Podľa osvedčených dát spoločnosti Baker Hughes vzniklo v USA za ostatných osem mesiacov 267 nových vrtov. Objem ťažby v kľúčovej Permskej panve (na pomedzí štátov Texas a Nové Mexiko) narástol dvojnásobne.

Čítajte ďalšie komentáre a analýzy autora:

Mýtus o trýznivom diktáte z Bruselu

Brexit stratených príležitostí. A desiatok miliárd eur

Peniaze za nič. Fíni testujú revolučný sociálny systém

Motiváciou investorov však zjavne nie sú len vyhliadky budúceho rastu cien ropy. Oživenie už mesiace nepresvedčivo prešľapuje v okolí 50 dolárov za barel. Bridlici pridáva na príťažlivosti predovšetkým technický zázrak, pre ktorý dokázala prežiť ropnú krízu. Ťažko skúšaní ťažiari dokázali iba za dva roky zosekať náklady na pôvodne veľmi drahú ťažbu – podľa nórskej poradenskej firmy Rystad Energy až o 44 percent.

Mnohé bridlicové projekty sú tak dnes ziskové už pri cenách ropy medzi 40 a 55 dolármi za barel. Navyše, vo vybraných lokalitách je podľa prepočtov Bloomberg Intelligence ťažba nečakane lacná aj bez toho. Napríklad v piatich lokalitách v Texase a Novom Mexiku sa oplatí zhruba už od 23 dolárov za barel. Kombinácia rastových vyhliadok ropy a ďalšieho zvyšovania efektivity bridlicovej ťažby prináša zaujímavý prísľub. Vyšších výnosov pri nižších nákladoch. Preto sa investori s chuťou vrátili do bridlicového biznisu a nalievajú miliardy dolárov do zavedených ťažiarskych firiem, ktoré sú schopné spustiť nové vrty rýchlo.

OPEC, nevyhnutne, sleduje oživenie v USA kradmým pohľadom. Na tom, že režim obmedzenej ťažby v kartelových krajinách pretrvá, to však nič nemení. Aktuálne nie je v záujme žiadneho z členov, aby sa ceny opäť výraznejšie prepadli. Americkým ťažiarom táto klíma len prospeje.

Investori ich totiž, právom, vnímajú ako flexibilných producentov, ktorí dokážu svižne reagovať na rast cien a pokryť náhly nárast dopytu po rope. Vo veľkej schéme vecí to znamená, že ťažba z americkej bridlice bude fungovať ako spoľahlivá protiváha výraznému rastu cien ropy. OPEC sa tým dostáva späť do pozície, pri ktorej Saudi ropnú vojnu rozpútali. Kartel mŕtvy nie je. Nové trhové sily mu však vylámali zuby.

 

Tomáš Púchly

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme