O financovaní atómky v Jaslovských Bohuniciach stále nie je jasno

O tom koľko bude Slovákov stáť spustenie nového bloku jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach sa ešte len rozhodne. Projekt však napreduje

Jadrová spoločnosť stále zvažuje viac alternatív financovania. „V súvislosti s ekonomickým zabezpečením projektu bolo analyzovaných šesť variant, posudzovaných z pohľadu hodnotenia investície. Tá zahŕňa nielen súčasnú čistú hodnotu projektu, mieru návratnosti, ale aj ďalšie parametre ako napr. celková potreba vlastného kapitálu, cudzích zdrojov, rozloženia investícií v čase a pod. Rovnako ako rozhodnutie o realizácii projektu, aj v otázke ekonomického zabezpečenia sa rozhodne v rámci ďalších etáp projektu,“ hovorí pre biztweet referentka JESS Ivana Giertl.

Ako už biztweet informoval, spoločnosť JESS (Jadrová energetická spoločnosť Slovenska) predložila v septembri 2015 na Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky správu o hodnotení vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie.

„V nadväznosti na zverejnenie správy sa ešte v druhej polovici uplynulého roka uskutočnilo verejné prerokovanie na úrovni dotknutých obcí, ale aj cezhraničné verejné prerokovania navrhovanej činnosti. Proces EIA zatiaľ stále pokračuje a bude ukončený vydaním záverečného stanoviska,“ hovorí Ivana Giertl. 

Ako spoločnosť upozorňuje, ukončenie procesu EIA nebude znamenať rozhodnutie o realizácii projektu. Pôjde len o ukončenie jednej z prípravných etáp projektu. Posudzovanie EIA má priniesť hlavne súbor opatrení, ktoré budú zapracované do projektu nového jadrového zdroja.

Čítajte aj:

Poliaci žiadajú Slovákov o povolenie. Plánujú stavbu atómovej elektrárne

Rusi sa boja americkej ropy. Rušenie embarga však Európanov poteší

Ropovodné prepojenie s Rakúskom obíde Žitný ostrov

--

Jadrová energetická spoločnosť Slovensko by chcela nový blok Jaslovských Bohuníc začať stavať v roku 2021. Skúšobnú prevádzku by chcela zahájiť v roku 2027 a „ostrú“ v roku 2029.

Elektráreň s tlakovodným reaktorom (PWR) generácie III+ bude mať celkový elektrický inštalovaný výkon do 2400 MW. Prevádzková životnosť elektrárne bude 60 rokov.