Poliaci žiadajú Slovákov o povolenie. Plánujú stavbu atómovej elektrárne

Prvá poľská jadrová elektráreň prechádza prvými schvaľovacími procesmi. Vyjadriť sa majú aj Slováci

Investícia počíta s výstavbou a prevádzkou Prvej jadrovej elektrárne v Poľsku s výkonom 3750 MWe. Nová poľská atómka sa bude nachádzať na území Choczewa, alebo Gniewina a Krokowa v Pomoranskom vojvodstve.

Správa o určení rozsahu posúdenia vplyvov na životné prostredie predstavuje prílohu k žiadosti o vydanie rozhodnutia o environmentálnych podmienkach.

V prípade projektov, u ktorých sa vždy predpokladá významný negatívny dopad na životné prostredie môže investor priložiť k žiadosti o rozhodnutie o environmentálnych podmienkach, namiesto samotnej správy EIA, správu o určení rozsahu posúdenia vplyvov na životné prostredie spolu s požiadavkou na určenie rozsahu správy EIA.

Určenie rozsahu správy EIA je povinné u projektov, u ktorých predpokladá cezhraničný dopad na životné prostredie.  Slovenská strana sa teda má právo stať sa v prípade poľského projektu významným posudzovateľom, ktorého prípadné pripomienky musí severný sused akceptovať.

„V priebehu prevádzky jadrovej elektrárne sa bude vytvárať rádioaktívny odpad. Bude to nízko aktívny a stredne aktívny rádioaktívny odpad, ale aj vysoko aktívny odpad vo forme vyhoreného jadrového paliva,“ uvádza poľský projekt.

Čítajte aj:

Rusi sa boja americkej ropy. Rušenie embarga však Európanov poteší

Ropovodné prepojenie s Rakúskom obíde Žitný ostrov

Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou cez elektrinu

--

Poľská energetická spoločnosť PGE chce jadrový odpad skladovať a zneškodňovať priamo v areáli elektrárne. Po zneškodnení odošlú jadrový odpad do Republikového úložiska rádioaktívnych odpadov Orgán poverený vydaním rozhodnutia o environmentálnych podmienkach

„Konanie súvisiace s vydaním environmentálneho povolenia sa pozastaví až do predloženia Správy EIA žiadateľom. Na základe predloženia Správy o posúdení vplyvov na životné prostredie žiadateľom sa konanie začne,“ hovorí dokument PGE. Investícia sa tak bez súhlasu Slovenska, Ukrajiny a Česka nepohne.