Trnkova lekcia pečenia s Kočnerom smeruje do rúk banky. Glance House ide do konkurzu

Bytovka Glance House, spojená s podozreniami spájajúcimi bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a Mariána Kočnera smeruje do konkurzu

Obavy majiteľov bytov v bytovke Glance House z Bernolákova, ktorá spustila najvýznamnejšiu kauzu slovenskej generálnej prokuratúry za posledné roky sa stupňujú. Vlastníctvo domu s predanými bytmi zrejme ovládne banka, ktorám poskytla na jej výstavbu peniaze.  

„Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - veriteľa: OTP Banka Slovensko o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka GLANCE HOUSE začína konkurzné konanie voči dlžníkovi GLANCE HOUSE,“ konštatuje prešovský mestský súd v rovnakom období ako prichádzajú prvé obvinenia v kauze, ktorá ešte viac podlomila vieru v slovenskú spravodlivosť.

Tesne po zverejnení súdneho rozhodnutia podala špeciálna prokuratúra obžalobu na Okresnom súde Bratislava II na bývalých spoločníkov developerskej firmy Róberta a Adrianu Čížovcov.

Podvod zo strany Róberta a Adriany Čížovcov však stále nie je definovaný a v prípade chýba presné pomenovanie úloh kontroverzného podnikateľa spájaného s podsvetím Mariána Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Slovenskej republiky Miroslava Trnku.

Kauza Glance House vznikla ešte okolo roku 2011. Vtedy sa v médiách prvýkrát objavili informácie o klientoch, ktorí si v Bernolákove zakúpili byty v bytovke Glance House, ale nesmeli sa do nej nasťahovať. To preto, lebo polícia stíhala šéfa spoločnosti Glance House Roberta Číža s manželkou pre podozrenie s podvodu.

Dobroslav Trnka napriek zákazu špeciálnej prokuratúry uvoľnil svojim osobným príkazom prevod bytovky v prospech podnikateľky Jany Šlachtovej blízkej kontroverznému podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi.

--

Čítajte tiež:

Kto obchoduje s akciami U.S.Steel? Aj košickí riaditelia

Policajné vyšetrovanie utíchlo. Swiss Leaks na Slovensku nepriniesli obvinenia

Košickú kultúru postavili na nohy peniaze Bruselu. Udržateľnosť je otázna

Investiční hriešnici a anonymy. U.S.Steel ovláda pestrá zmes subjektov

Krúpa skúša ovládnuť konkurz Slovakia Steel Mills

Korupcia vo verejnom obstarávaní: Povie nový zákon STOP?

--

V lete 2013 polícia rozhodla, že Trnka trestný čin nespáchal. O posúdenie však požiadala aj disciplinárnu komisiu prokuratúry. Tá v novembri 2013 rozhodla o odobraní funkcie prokurátora Dobroslava Trnku. Bývalý šéf úradu sa však na súde odvolal a uspel. Generálna prokuratúra teda musela o odňatie Trnkovej funkcie bojovať zase. Aj piata disciplinárka v rade odvolala Trnku z fukncie, i keď jeho boj o prokurátorskú stoličku nekončí.  

Polícia trestne stíha aj bývalého riaditeľa vtedajšej Správy katastra Senec Igora Sviteka, a to pre skutok kvalifikovaný ako prečin marenia úlohy verejným činiteľom. V druhom prípade ide o stíhanie vo veci Jany Šlachtovej, známej ako Kočnerov človek, pre skutok kvalifikovaný ako zločin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Otázne je aj to čo bude so samotnou bytovkou. Budovu, ktorú doteraz ovládala spoločnosť Glance House si nárokuje hneď skupina podnikateľov. Zdá sa však, že to v konkurze rozlúskne OTP Banka, ktorá chce projekt získať na základe toho, že ho financovala.