Košickú kultúru postavili na nohy peniaze Bruselu. Udržateľnosť je otázna

Milióny na projekty košickej kultúry efekt priniesli. Čo sa s kultúrou v meste deje v súčasnosti je však otázne

Rok 2013 znamenal pre kultúru Košíc veľa. Mesto získalo prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry, ktorý na podnet gréckej ministerky kultúry Meliny Mercouri udeľuje Európska únia mestám členských štátov od roku 1985. Od roku 2009 sú za Európske hlavné mesto kultúry zvolené každý rok dve mestá. Cieľom je posilniť európske kultúrne povedomie.

Aj po roku 2013 Košice hovoria o tom, že chcú ostať kultúrnym mestom. Stavať chcú na základoch v zrekonštruovaných a novovytvorených investičných projektoch. 

V investičnej časti išlo o sedem projektov s celkovým rozpočtom 12 392 371 eur, z čoho zdroje Európskej Únie a štátneho rozpočtu tvorili viac ako deväť miliónov eur a zdroje Košického samosprávneho kraju takmer tri milióny eur.

Vďaka investičným projektom vzniklo niekoľko atraktívnych prostredí a to v budove Východoslovenského múzea, vo Východoslovenskej galérii, v Bábkovom divadle, na nádvorí Barkóczyho paláca, vo Verejnej knižnici Jána Bocatia, v Divadle Thália a v areáli Katovej bašty v Uličke remesiel.

Projekty sú založené prevažne na transformácii už existujúcich budov a areálov. Cieľom všetkého je z týchto miest urobiť moderné a multifunkčné kultúrne priestory 21. storočia, s ohľadom na integráciu znevýhodnených skupín obyvateľstva.

V marci 2012 boli podpísané zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v rámci prioritnej osi 7 Regionálneho operačného programu Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013 na realizáciu projektov s ôsmimi najvýznamnejšími žiadateľmi.

Peniaze si rozdelili Kasárne – Kulturpark, SPOTS, Amfiteáter, Ulička remesiel – rekonštrukcia, Park Moyzesova/Komenského, Mestský park, Košický hrad a Kunsthalle.

Najvyšší nenávratný finančný príspevok dostali Kasárne- Kulturpark, ktoré boli jedným z kľúčových investičných zámerov projektu Košice- Európske hlavné mesto kultúry 2013. Cieľom bolo vytvoriť priestor pre stretávanie sa, tvorbu, spájanie a prezentáciu rôznych žánrov moderného umenia. Komplex budov postavený koncom 19. storočia je zasadený do gaštanového parku, ktorý má slúžiť Košičanom na relax, voľno-časové aktivity detí ale aj letné kino. Areál Kulturparku tvoria tri hlavné objekty, a to Centrálny kultúrny objekt, mestská galéria a kreatívny inkubátor. Objekty ponúkajú výstavné priestory, divadelné štúdio, ateliéry a laboratóriá.

--

Čítajte tiež:

Investiční hriešnici a anonymy. U.S.Steel ovláda pestrá zmes subjektov

Krúpa skúša ovládnuť konkurz Slovakia Steel Mills

Korupcia vo verejnom obstarávaní: Povie nový zákon STOP?

VÚB napadla insolvenciu českej firmy

Košické železiarne čerpajú štátnu pomoc. Taja komu posielajú zisk

Bratislavské letisko obmedzuje spoluprácu s firmou kontroverzného podnikateľa

--

Druhý najväčší nenávratný finančný príspevok dostal projekt Kunsthalle, ktorý bol viac ako sedem miliónov eur, pričom celkové náklady na projekt boli o viac ako jeden milión eur viac. Cieľom projektu bolo vďaka rekonštrukcii nefunkčnej plavárne vytvoriť moderný, kultúrny a výstavný priestor zameraný na medzinárodné výstavy súčasného umenia, objektov a nových médií.

Skoro šesť miliónov eur ako príspevok dostal Mestský park, ktorý revitalizoval plochu mestskej zelene. Vďaka víťaznému návrhu architektonickej súťaže sa do parku vrátil okružný chodník spájajúci celé zelené územie do jedného celku.

Medzi investičné projekty sa dostal s príspevkov viac ako dva milióny eur aj Park Moyzesova/Komenského. Cieľom tohto projektu bolo decentralizovanie kultúry z historického mesta bližšie k obytným štvrtiam. V parkoch sa obnovila zeleň, povrchy, skultúrnilo sa prostredie a doplnila sa infraštruktúra,  ktorá priniesla nové možnosti pre prezentáciu umenia. V časti park Komenského Západ boli vytvorené podmienky pre prezentáciu prác študentov umeleckých smerov. Rekonštrukcia parku Komenského Východ je zameraná  na aktívne aj pasívne využitie parkového prostredia, kde bola zlepšená oddychová zóna a pribudli ihriská. V časti mestskej aleje Moyzesova bola vytvorená exteriérová galéria a tiež možnosti pre oddych, šport a zábavu.

Príspevok nad milión eur dostal už len projekt SPOTs – kultúrno-spoločenské centrá sa považuje za progresívny v oblasti komunitného rozvoja a sociálneho umenia. Tento projekt sa zameral na premenu výmenníkových staníc, ktoré patrili do zastaranej a nevyužívanej sídliskovej infraštruktúry. SPOTs by mali poskytovať tvorivé priestory, sociálno-kultúrne centrum a miesta pre menšie lokálne iniciatívy z kultúrnej a inej oblasti. Či toto všetko tieto centrá dnes aj poskytujú nám ich správca K13 - Košické kultúrne centrá nepotvrdil.

Viac ako osemstotisíc eur dostal Košický amfiteáter a Ulička remesiel. Cieľom investičného projektu s názvom Amfiteáter – multifunkčná hala bolo vytvorenie podmienok pre organizovanie kultúrnych podujatí väčšieho rozsahu a tiež rozvoj kongresového turizmu. Nový objekt amfiteátra vytvoril moderný priestor pre koncerty, divadelné vystúpenia, festivaly, kongresy a iné podujatia s možnosťou celoročnej prevádzky. Touto modernizáciou sa malo nielen využiť verejné priestranstvo ale aj zvýšiť potenciál lokality. Projekt s názvom Ulička remesiel -  rekonštrukcia mal priniesť vytvorenie zázemia pre realizáciu kultúrnych aktivít a posilnenie kultúrnej infraštruktúry v užšom centre mesta na vybraných uliciach.

Projekt Košický hrad dostal takmer osemsto tisíc eur. Cieľom projektu bola revitalizácia a sprístupnenie archeologického náleziska a tiež vytvorenie zázemia pre kultúrne a spoločenské aktivity.

Všetky projekty dnes spravuje príspevková organizácia K 13 – Košické kultúrne centrá, ktorú zriadilo mesto Košice v októbri 2013. Organizácia mala jasný cieľ a to pokračovať na základoch, ktoré sa položili počas roka 2013, kedy boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry.

Predmetom hlavnej činnosti organizácie je správa majetku mesta, organizácia programov, výstav, festivalov, predstavení, koncertov a iných podujatí v oblasti kultúry a cestovného ruchu. Okrem hlavných činností by mala byť organizácia zameraná aj na iné aktivity ako je napríklad spolupráca s národnými a medzinárodnými inštitúciami v oblasti kultúry, organizácia konferencií a kurzov a aktivity na podporu zamestnanosti a regionálneho rozvoja. To aké aktivity sú predmetom činnosti organizácie dnes a či investičné projekty fungujú tak ako počas roka 2013 sme sa ale nedozvedeli.

 

 

 

Veronika Petrášová

 

Fotozdroj: ec.europa.eu