Wiki na biztweet: Americká snaha o cenzúru Iraku

Americký zásah v Iraku bol úspechom. To sa v čase kritiky snažilo veľvyslanectvo USA dostať do slovenských médií

Americká ambasáda žiadala Washington o radu a pomoc s informačnou kampaňou na Slovensku. Jej cielom malo byť medializovanie „pozitívnych odkazov“ týkajúcich sa vojenského zapojenia USA v Iraku.

Podľa utajeného dokumentu, tak americká ambasáda chcela zmierňovať kritiku slovenského zapojenia do vojenskej misie a ovplyvniť negatívne názory slovenských občanov.

 

Celý utajovaný dokument:

Presadzovanie dobrých správ o dianí v Iraku

1. Zhrnutie: Tím v krajine a ja sme pomocou snáh po území Slovenska zistili, že ľudia nedostávajú dostatok faktických informácií o pozitívnych výsledkoch koaličnej snahy v Iraku. Názor slovenských redakcií zatiaľ zostáva prevažne na našej strane. Na druhej strane, verejný názor, ktorý podporuje stiahnutie slovenských jednotiek z Iraku, spôsobuje, že politickí lídri sa začínajú domáhať diskusie na túto tému. Veľa z tohto tlaku je spôsobené tým, že správy z médií obsahujú prevažne informácie o bojoch a stratách a nie o pokroku dosiahnutom v prestavbe Iraku a jeho príprave na demokratickú samosprávu. Preto verejný dojem je, že jednotky sú v Iraku, aby bojovali vo vojne a nie aby stabilizovali krajinu a pripravili krajinu na demokratickú vládu. Nedávne diskusie pri okrúhlom stole pre stredo-európskych novinárov s ministrom Powellom a ministrom Rumsfeldom boli nesmierne úspešné, čo sa týka získania článkov na titulných stranách, ale počet takýchto príležitostí je obmedzený. Hľadáme nové cesty, ako zasiahnuť širšie publikum v rámci limitovaných zdrojov nášho zastúpenia. Koniec zhrnutia.

2. Členovia tímu v krajine a ja veríme že existujú dodatočné nástroje, ktoré by ministerstvo mohlo poskytnúť a ktoré by boli nápomocné nám a podobným misiám v strednej Európe aj inde:

A) Viac všeobecných článkov, pod ktoré by sa mohol Veľvyslanec podpísať.

Medzi ľuďmi z prostredia biznisu verejného názoru panuje zhoda, že články podpísané Veľvyslancom USA budú čítané s vyššou pravdepodobnosťou ako články vyššie postaveného amerického predstaviteľa bez lokálnych väzieb.

--

Čítajte tiež:

Wiki na biztweet: Politická cenzúra, utečenci aj obchod so zbraňami

Wiki na biztweet: Vláda má v SPP súkromné záujmy a hraje ďalšie pózy

Wiki na biztweet: Rešpekt a strach z Ivana Mikloša

Wiki na biztweet: Ficova vláda prijala väzňov z Guantanáma z rivality voči Maďarom

--

Nemáme zamestnancov ani prostriedky na písanie článkov od piky a zdá sa neefektívne aby si každá diplomatická misia písala vlastné. Veľmi dobre by sme ale využili všeobecné články, ktoré by vysvetľovali koaličnú misiu (v Iraku) a vyzdvihovali by niektoré “dobré správy”, ktoré nedostávajú priestor v dennom pokrytí spravodajstvom.

B) Oficiálni hovorcovia: Zišli by sa nám oficiálni hovorcovia ambasády, ktorí sú zasvetení do faktov diania v Iraku a dokážu vyvrátiť dezinformácie a nesprávne dojmy. Potrebujeme hovorcu, ktorý dokáže poskytnúť živé príklady a ktorý by bol dobrým hosťom v televíznych talkshow, dobrým predmetom rozhovorov pre tlač a dobrým rečníkom na verejných fórach. Zopár dobre vybraných hovorcov cestujúcich po rôznych diplomatických zastúpeniach by mohlo výrazne pomôcť.

Aj keď by bolo možné zabezpečiť ľudí cez ambasádny hovorcovský program, tento program sa spolieha na ľudí, ktorý hovoria za seba a nie ako oficiálni vládni hovorcovia. Máme obmedzené zdroje na financovanie hovorcov (naše FY-04 zdroje sú už vyčerpané) a v tomto prípade by hovorcovia boli lepšie využitý cestovaním do viacerých krajín.

C) Digitálne video konferencie sú zväčša hnané dopytom, ale bolo by užitočné skúsiť prístup ponuky. Napríklad niekto s presvedčivým príbehom o vzmáhajúcom sa sektore nemocníc v Iraku by mohol byť ponúknutý ako hosť video konferencie.

3. Tešíme sa na spoluprácu s ministerstvom na riešení tejto otázky verejných informácií.

THAYER

NNNN

 

Zdroj: wikileaks