Wiki na biztweet: Rešpekt a strach z Ivana Mikloša

Americké spravodajské služby sa silne zaoberali aj pozíciou Ivana Mikloša v bývalých vládach

Americké spravodajské služby sa silne zaoberali aj pozíciou Ivana Mikloša v bývalých vládach.

Ako možno vidieť v utajovaných dokumentoch odhalených vďaka Wikileaks, Ivana Mikloša pasovali za budúceho premiéra. Komplexne rozoberali jeho vplyv na množstvo inštitúcií, údajnú korupčnú minulosť a mocenskú prítomnosť.

Utajovaný dokument, ktorý Washingtonu posielal Chargé d'Affaires USA na Slovensku Scott Thayer čítajte tu:

Ivan Mikloš: Moc za oponou

Minister financií Ivan Mikloš: Moc za oponou

Utajil: SCOTT Thayer z dôvodov 1.4 (b) a (d)

1. (C) Zhrnutie. Politický tím ministra financií Ivana Mikloša a premiéra Mikuláša Dzurindu uspel v transformácii slovenského politického a ekonomické bohatstva v krátkom čase. Mikloš získal uznanie za jeho politiku rovnej dane a takisto robil niekoľko rokov reformy, ktoré otočili Slovensko k hospodárskemu úspechu. Jeho vplyv siaha ďaleko za jeho vlastné ministerstvo a jedného dňa by mohol byť legitímny kandidát na pozíciu predsedu vlády. Mikloš musel čeliť obvineniam z korupcie a táto prekážka mohla mať zásadný vplyv na jeho politickú budúcnosť. Bez ohľadu na to, Mikloš je uznávaný politik na medzinárodnej úrovni a jeho budúcnosť sa zdá byť jasná. Koniec zhrnutia.

Tímová práca

——–

2. (C) Veľa zásluh rapídneho rozvoja Slovenska od roku 1998 z politického vyvrheľa na členský štát EÚ a úspešný ekonomický priebeh patrí ministrovi financií (bývalému podpredsedovi vlády pre hospodárstvo), Ivanovi Miklošovi. Mikloš, ako podpredseda vlády, spolu s premiérom Mikulášom Dzurindom Slovensku nasadil rýchle tempo. Podľa Jána Oravca, predsedu Združenia podnikateľov Slovenska a Ivana Švejnu, predsedu rady Nadácie F. A. Hayeka, Mikloš a Dzurinda veľmi úzko spolupracovali a zdá sa, že k sebe mali blízko aj mimo politiky. V skutočnosti sa navzájom potrebovali, pre správne plnenie funkcií. Kým bol Dzurinda verejnou tvárou Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ), Mikloš udržiaval nižší profil a zameriaval sa na ekonomické reformné politiky, ktoré pomohli strane pri znovuzvolení v roku 2002 a v ktoré dúfali, že im pomôžu aj v roku 2006. K Miklošovým úspechom patrí zavedenie rovnej 19 percentnej dane, transformácia zlého makroekonomického zdravia na dobré, liberalizácia privatizácie a podpora zahraničných investícií. V roku 2004 časopis Euromoney menoval Mikloša ministrom financií roka.

BUDÚCNOSŤ

———-

3. (C) Vzhľadom k tomuto úspechu sa Mikloš javí, ako pravdepodobný nástupca Dzurindu. Oravec a Švejna povedali, že je “99 percentná pravdepodobnosť”, že to tak nakoniec bude, ale nie v blízkej budúcnosti. Sme trochu konzervatívni – Mikloš má byť minister financií a pravdepodobne chce riadiť ďalšie reformy v budúcnosti. Dôležitejšie je, že Dzurinda nechce ustúpiť. Oravec povedal, že premiér si užíva hru politiky a rozhodne sa bude usilovať o tretie obdobie. (Poznámka: Milan Hort z SDKÚ, úzky spolupracovník Dzurindu to potvrdil, keď povedal: “Je mladý, je v skvelej kondícii, a je pripravený bežať” tak, ako v maratóne, rovnako aj vo volebných kampaniach.) Vzhľadom k tomu, že Dzurinda je relatívne mladý (50), mohol by sa snažiť o ďalšie obdobie dokonca v roku 2010 bez ohľadu na výsledok vo voľbách 2006. Švejna špekuloval, že by Dzurinda v určitom bode mohol riadiť SDKÚ mimo kancelárie, ale pri Miklošovi by to bolo nemožné, vzhľadom na jeho značné intelektové schopnosti. Niektorí sú presvedčení, že Mikloš nie je politické zviera a je vhodný na kariéru v medzinárodné inštitúcie, ako je Svetová banka. Jednoznačne budí dojem, že viac analytik a ekonóm, ako politik. Miklošov čas viesť SDKÚ by nakoniec mohol prísť, ale v blízkej budúcnosti Dzurinda skôr vyberie ministra obrany Juraja Lisku, často charakterizovaného ako “Áno pane” za premiéra, ako jeho nástupcu.

VPLYV

———

4. (C) Mikloš pravdepodobne zmení v blízkom období svoju úlohu vo vláde a udrží si značné množstvo vplyvu. Tradičná úloha ministerstva financií (MF) by sa mohla znížiť, kvôli fiškálnej decentralizácii, prepočtu na ESA 95 (Európsky systém účtov) pri vytváraní rozpočtu a kvôli úspešnému absolvovaniu daňovej reformy. Každopádne, Mikloš bude využívať dodatočný vplyv na iné ministerstvá pomocou kontroly ich rozpočtov v MF. Nedávno zablokoval medzník investičných stimulov kórejského výrobcu pneumatík Hankook (ale to by mohla byť príležitosť dať Ruskovi, ministrovi hospodárstva, politický výlet). Taktiež bude hľadať ďalšie reformy, ako vo vzdelaní, dokončení reformy zdravotníctva, ako aj vedenie GOS pri lisabonskej agende, najmä zvýšenie informačných technológií a konkurencieschopnosti. Oravec a Švejna uviedli, že Mikloš mal vplyv na Národnú banku Slovenska (NBS) prostredníctvom svojho priateľa, guvernéra NBS Ivana Šramka, za ktorého bojoval pri dosadení do pozície. Mikloš má mnohých nasledovníkov vo vláde aj súkromnom sektore, čoho výsledkom je opatrnosť, čo sa týka publicity Ruska, ale rozumní investori by mali zabezpečiť, že je o ich plánoch vopred dobre informovaný pred akýmikoľvek krokmi.

TEMNÁ(EJŠIA) STRANA

—————–

5. (C) Obvinenia z korupcie prenasledovali Mikloša roky, ale ustúpili po volebnej kampani v roku 2002, kedy opozičný vodca Robert Fico verejne vyhlasoval, že Americké veľvyslanectvo ho oboznámilo o korupčných aktivitách Mikloša. Mikloš zažaloval Fica a vyhral.

(Poznámka: Fico trval na svojom verejnom vyhlásení napriek tomu, že ho veľvyslanectvo nepodporovalo. Mikloš písomne požiadal vtedajšieho veľvyslanca Weisera o jeho svedectvo pre súdom. Keď povedal, že ambasádor sa nevzdá imunity, Mikloš znovu napísal, aby dal najavo, že “za daných okolností” nebude nemožné stretnúť sa s ambasádorom Weiserom a toto stretnutie bolo posledné.)

--

Čítajte aj:

Wiki na biztweet: Ficova vláda prijala väzňov z Guantanáma z rivality voči Maďarom

Wiki na biztweet: Ako si tajné služby doberali opozíciu

Wiki na biztweet: Vojna v Iraku stála Slovákov pol miliardy ročne

--

6. (C) Mikloš má svojich oprávnených kritikov:

– V rámci podnikateľskej sféry, Miklošove rozhodnutie prehodnotiť 1, 350 mld. SKK (44,8 mil. EUR) pokutu od Ministerstva financií Slovnaftu za zneužívanie svojho monopolného postavenia, bolo vnímané negatívne. Krátko potom, čo Ministerstvo financií oznámilo pokutu Slovnaftu, rafinérie menovali Miklošového priateľa, odchádzajúceho guvernéra NBS, Mariána Juska, do predstavenstva. V tom čase boli špekulácie, že Slovnaft zamýšľal využiť ich osobný vzťah k zníženiu sankcie. Avšak v prvom preskúmaní boli sankcie len mierne znížené a Slovnaft sa pravdepodobne odvolá znovu.

– Poradca predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) povedal, že SDKÚ “presviedčalo” nezávislých poslancov, aby hlasovali za ich legislatívne návrhy odpustením daňových dlhov rodinných príslušníkov tvrdiac, že “po návšteve Ministerstva financií bude ich hlas zaistený ”

(Poznámka: poradcovi sa nepáčila táto metóda, ale nebol príliš kritický, keďže KDH taktiež podporovalo túto reformu legislatívy.)

OSOBNE

——–

7. (C) Ivan Mikloš je mladý, aktívny (tenis a plávanie), sympatický, vkusný a dobrý rozprávač. Sekretár SDKÚ Kamil Homola povedal: “Po Dzurindovi je to to najlepšie, čo máme na predvolebnej ceste.” Výborne hovorí po anglicky. On a Dzurinda sú si zjavne blízki – na verejných spoločenských akciách oni a ich manželky často sedia spolu a živo sa rozprávajú.

 

 

Zdroj: wikileaks