Organizovaná trestná činnosť: Rada schválila právny predpis EÚ

Rada prijala právny predpis, ktorým sa stanovujú celoúnijné minimálne pravidlá pre vyhľadávanie, identifikáciu, zaisťovanie, konfiškáciu a správu majetku pochádzajúceho zo širokej škály trestnej činnosti.

Vďaka smernici budú členské štáty lepšie vybavené na boj proti organizovanej trestnej činnosti a nezákonným ziskom z takejto činnosti. Členským štátom tiež ukladá povinnosť zabezpečiť orgánom zdroje potrebné na ich činnosť. Tieto pravidlá sa budú vzťahovať aj na porušovanie sankcií.

Zaistenie a konfiškácia

Členské štáty budú musieť umožniť zaistenie majetku a v prípade konečného odsudzujúceho rozsudku konfiškáciu prostriedkov a príjmov pochádzajúcich z trestného činu. Okrem toho budú tiež musieť prijať predpisy, ktoré im umožnia konfiškovať majetok v hodnote zodpovedajúcej príjmom z trestnej činnosti.

Ak sa majetok pochádzajúci z trestnej činnosti alebo majetok zodpovedajúcej hodnoty previedol na tretiu stranu, musí byť tiež možné ho skonfiškovať, ak tretia strana vedela alebo mala vedieť, že účelom prevodu alebo nadobudnutia bolo vyhnúť sa konfiškácii.

Nové pravidlá tiež umožnia členským štátom konfiškovať nevysvetliteľné bohatstvo, ak je takýto majetok spojený z trestnou činnosťou páchanou v rámci zločineckej organizácie a vedie k značnému majetkovému prospechu.

Úrady pre vyhľadávanie a správu majetku

Posilnia sa úrady pre vyhľadávanie majetku zodpovedné za cezhraničnú spoluprácu. Budú podporovať vnútroštátne orgány a Európsku prokuratúru vo vyšetrovaní pri vyhľadávaní majetku. Aby mohli úrady plniť tieto úlohy, umožní sa im prístup do príslušných databáz a registrov.

Členské štáty určia úrady pre správu majetku, ktoré budú priamo spravovať zaistený alebo skonfiškovaný majetok alebo budú poskytovať podporu iným príslušným orgánom. V novom právnom predpise sa tiež stanovujú podmienky predaja zaisteného majetku ešte pred konečnou konfiškáciou, napríklad ak podlieha skaze.

Ďalšie kroky

Smernica nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po jej uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie. Členské štáty budú mať 30 mesiacov na to, aby jej ustanovenia začlenili do svojich vnútroštátnych právnych predpisov.

Kontext

Podľa údajov Europolu sa každoročné príjmy zločineckých organizácií odhadujú na najmenej 139 miliárd EUR.