Trnka sa zrejme trestu za Glance House vyhne. Prokuratúra má posledné týždne

Dobroslav Trnka podľa všetkého nebude za pomoc Mariánovi Kočnerovi potrestaný. Dsiciplinárke plynú v kauze Glance House posledné dni.

Mal by byť podľa Vás Dobroslav Trnka zbavený funkcie prokurátora?

Generálna prokuratúra, ktorá svojmu exšéfovi Dobroslavovi Trnkovi odobrala pre jeho podvodnú pomoc Mariánovi Kočnerovi funkciu prokurátora zrejme neuspeje. Po tom, čo sa Trnka voči rozhodnutiu odvolal a uspel, ostáva disciplinárnej komisii len pár dní až týždňov na to, aby rozhodnutie súdu prelomila. Vyzerá to teda tak, že Trnka prokurátorom ostane.

Kauza Glance House vznikla ešte okolo roku 2011. Vtedy sa v médiách prvýkrát objavili informácie o klientoch, ktorí si v Bernolákove zakúpili byty v bytovke Glance House, ale nesmeli sa do nej nasťahovať. To preto, lebo polícia stíhala šéfa spoločnosti Glance House Roberta Číža s manželkou pre podozrenie s podvodu.

 

 

V doteraz neukončenom spore, ktorý poškodzuje hlavne klientov Glance House zohral vtedajší šéf generálnej prokuratúry svoju rolu až v medzifáze. Napriek zákazu špeciálnej prokuratúry uvoľnil svojim osobným príkazom prevod bytovky v prospech podnikateľky Jany Šlachtovej blízkej kontroverznému podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi.

V lete 2013 polícia rozhodla, že Trnka trestný čin nespáchal. O posúdenie však požiadala aj disciplinárnu komisiu prokuratúry. Tá v novembri 2013 rozhodla o odobraní funkcie prokurátora Dobroslava Trnku. Bývalý šéf úradu sa však na súde odvolal a uspel. Generálna prokuratúra teda musela o odňatie Trnkovej funkcie bojovať zase.

 

Čítajte tiež: Nezávislé a rýchle vyšetrenie Gorily? Na Slovensku je to len pekné prianie

 

Najvyšší súd však stále o podanom dovolaní prokuratúry nerozhodol. Má na to už posledné dni až týždne.

V patovej situácii je aj rozhodovanie o zablokovanom zápise do obchodného registra zmeny vlastníka Glance House.

 

Najvyšší súd však stále o podanom dovolaní prokuratúry nerozhodol. Má na to už posledné dni až týždne.

 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dňa 3. 10. 2013 expresne podal mimoriadne dovolanie na základe podnetu zo dňa 1. 10. 2013 a súčasne navrhol odklad vykonateľnosti rozhodnutia vo veci Glance House.

„Doručením mimoriadneho dovolania Najvyššiemu súdu SR (dovolaciemu súdu) sa zo zákona odkladá vykonateľnosť rozhodnutia. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal dňa 22. 9. 2014 na Najvyšší súd SR návrh na predĺženie lehoty odkladu vykonateľnosti rozhodnutia Okresného súdu Prešov zo dňa 12. 9. 2013. Najvyšší súd SR svojím uznesením zo dňa 18. 9. 2014  rozhodol o predĺžení odkladu vykonateľnosti napadnutého uznesenia (do 3. 10. 2015) Okresného súdu v Prešove, ktorý povolil vykonať zápis v Obchodnom registri SR pri spoločnosti Glance House s. r.o.  Odklad vykonateľnosti by uplynul 3. 10. 2014,“ dodáva Andrea Predajňová.

 

 

Ohľadom možného podvodného konania majiteľov aj možných majiteľov Glance House a s nimi spojených úradníkov pripravuje trnavská prokuratúra ďalšie obžaloby.

„Krajská prokuratúra Trnava ďalej vykonáva v súvislosti s obchodnou spoločnosťou GLANCE HOUSE, s. r. o., a bytovým domom v Bernolákove prokurátorský dozor v dvoch trestných veciach, ktoré nie sú ešte právoplatne v trestnom konaní,“ konštatuje hovorca Krajskej prukratúry Trnava Mojmír Huna.

 

 

Polícia trestne stíha bývalého riaditeľa vtedajšej Správy katastra Senec Igora Sviteka, a to pre skutok kvalifikovaný ako prečin marenia úlohy verejným činiteľom. V druhom prípade ide o stíhanie vo veci Jany Šlachtovej, známej ako Kočnerov človek, pre skutok kvalifikovaný ako zločin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Mojmír Huna však pre stále živé konanie nesmie komentovať to, v akom štádiu sa veci nachádzajú.

 

 

 

Čítajte aj: 

Nezávislé a rýchle vyšetrenie Gorily? Na Slovensku je to len pekné prianie

Prezident tají čo robí doma v Poprade. Lieta tam za štátne

Biely kôň ovláda na Slovensku desiatky firiem. Robí pre HMG aj Slaviu Capital

Dvacetičlenný řád chce pozemky za miliardy. Restituce přinášejí spory

Praha plánuje napadnout JC Decaux. Kvůli nevýhodné smlouvě

Lekárnik mal aj tridsať percent z fiktívneho receptu. Zarážajúca výpoveď o praktikách lekárov a lekární

Transparentné financovanie? Armáda má zmluvy, ktoré zakazujú informácie o nákladoch

Biznis za vlasť. Spolky zahraničných Slovákov nie sú vždy len o národnej hrdosti