Terns Pharmaceuticals boduje s liekom na chudnutie a akcie rastú

Akcie spoločnosti Terns Pharmaceuticals vzrástli o 26 % krátko po tom, čo firma zverejnila pozitívne výsledky testu lieku na chudnutie.

Spoločnosť uviedla, že počiatočná fáza pokusu o jej liečbu obezity vo forme tabletiek dosiahla štatisticky významný úbytok hmotnosti až 5,5 % za 28 dní.

Nové liečivo s pracovným označením látky TERN-601 ukazuje na výrazné výsledky porovnateľné iba s výsledkami liekov na chudnutie v injekčnej forme. V prípade podobných úbytkov na váhe v pilulkovej forme je možné očakávať veľký dopyt konzumentov.

Približne 67 % účastníkov stratilo 5 % alebo viac svojej východiskovej telesnej hmotnosti pri najvyššej dávke. Na základe počiatočných známok účinnosti, znášanlivosti a výrobnej škálovateľnosti liečivo TERN-601 ukazuje potenciál stať sa lídrom trhu, tvrdí generálna riaditeľka Terns Pharmaceuticals Amy Burroughs. Firma už pripravuje druhú fázu testovania.

TERN-601 má vlastnosti, „ktoré umožňujú trvalé pokrytie cieľa a plochú krivku rozpadu, čo nám v tejto štúdii umožnilo podávať tolerovateľné vysoké dávky raz denne,“ povedala Burroughs.

Hlavný lekár Emil Kuriakose uviedol, že liek bol v štúdii dobre tolerovaný, pričom nežiaduce gastrointestinálne príhody zodpovedali triede rovnako účinných látok pôsobiacich na receptor GLP-1 a všetky boli miernej až strednej závažnosti.

"Dôležité je, že TERN-601 mal nevýznamné bezpečnostné nálezy bez klinicky významných zmien pečeňových enzýmov, vitálnych funkcií alebo EKG v akejkoľvek dávke," povedal Kuriakose.

Lekár uviedol tiež, že liek má štyri vlastnosti, ktoré riadia klinický profil, ktorý vykazuje najväčší úspech pri najvyššej dávke 740 mg. "Prvé dva sú nízka rozpustnosť a vysoká priepustnosť čreva, čo má za následok pomalé rozpúšťanie a predĺženú absorpciu po celej dĺžke gastrointestinálneho traktu," povedal.

Čítajte aj: 

Na vlne rastu AI sa vezie aj UiPath. Zahajuje spätný odkup akcií

Hľadáte alternatívy Nvidia šialenstva? Raketovú trajektóriu opisuje aj Marvell

Akcie Emergent BioSolutions raketovo rastú. FDA schválila jej vakcínu proti opičím kiahňam

Tento účinok sa stáva výraznejším pri vyšších dávkach, čo umožňuje trvalé 24-hodinové pokrytie. Treťou a štvrtou vlastnosťou je „podstatne vyššia koncentrácia liečiva a doba zotrvania v črevnom tkanive v porovnaní s plazmou,“ dodal Kuriakose.

Očakáva sa, že Terns tiež zverejní údaje z fázy 1 štúdie svojej liečby TERN-701 pre chronickú myeloidnú leukémiu alebo CML, ktorá získala označenie pre zriedkavé ochorenia od Food and Drug Administration.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZP