Švédska EQT kupuje írsku Keywords Studios za 2,8 miliardy dolárov

Keywords Studios, írska spoločnosť, ktorá vyvíja softvér používaný na produkciu videohier, uzavrela zmluvu so švédskou EQT. Pri dodržaní podmienok a splnení cieľov dôjde k prevzatiu zo švédskej strany v hodnote 2,2 miliardy libier (2,8 miliardy amerických dolárov).

Akcie spoločnosti Keywords Studios sú kótované na londýnskom alternatívnom investičnom trhu s malou kapitalizáciou. Po oznámení o uzavretí zmluvy vzrástli o 3 percentá, pričom od začiatku roka vzrástla ich hodnota už o 49 %.

Spoločnosť so sídlom v Dubline, ktorej softvér sa používal na výrobu najpredávanejších hier, vrátane Fortnite, Assassin's Creed a League of Legends, bola prvýkrát založená ako obchodno-softvérová spoločnosť v roku 1998, než sa na začiatku 21. storočia preorientovala na sektor videohier.

EQT bola založená v roku 1994 s využitím investícií prominentnej švédskej rodiny Wallenbergových, ktorá zahŕňa mnoho popredných bankárov, priemyselníkov a politikov v krajine.

Ak bude akvizícia EQT dokončená, Keywords Studios sa stane najnovšou firmou, ktorá bude stiahnutá z londýnskych verejných trhov po prívale obchodov, vďaka ktorým boli mnohé britské spoločnosti odkúpené zámorskými kupcami, ktorí hľadajú výhodnú nákupnú cenu.

Čítajte aj:

Cassava Sciences se zaplietla do podvodu. Akcie klesajú

Futures zemného plynu na ceste k viac ako 50% štvrťročnému zisku

FDA schválila liek Eli Lilly na Alzheimerovu chorobu

EQT uviedla, že verí, že pre Keywords existujú „významné príležitosti“ na zvýšenie svojho podielu na trhu videohier a tiež na expanziu na susedné trhy médií a zábavy.

EQT uviedla, že je tiež schopná poskytnúť ďalší kapitál na podporu rastu Keywords prostredníctvom fúzií a akvizícií, ktoré by mohli posilniť globálny dosah írskej firmy. Ako EQT pokračuje, spoločnosť Keywords bude mať lepšiu pozíciu na investovanie do technológií vrátane umelej inteligencie.

Akcie Keywords Studios predtým utrpeli kvôli obavám investorov z hrozby, ktorú pre podnikanie írskych spoločností predstavuje vývoj technológií AI.

 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP