Spustil sa colný súboj s Čínou. Malým investorom pomáha

Európska komisia sa chystá od júla 2024 predbežne uplatňovať clá na dovážané čínske elektrické vozidlá až do výšky 25 %. Uviedol to v stredu renomovaný hospodársky denník Financial Times s odvolaním sa na ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

Dôvodom zavedenia ciel v Európskej únii (EÚ) sú nadmerné dotácie pre výrobcov elektromobilov v Číne. Čínska centrálne riadená ekonomika sa tak snaží poraziť európskych a amerických výrobcov, ktorí pre rešpektovanie tržných podmienok a používanie kvalitných materiálov predávajú elektromobily drahšie.

Proti clám sú veľké nemecké automobilky, ktoré sa obávajú odvety. Tento krok totiž pravdepodobne vyvolá možnú odvetu zo strany Pekingu. Principiálne však podľa veľkej časti ekonómov clá z dlhodobého hľadiska oživia elektromobilitu v Európe a prinútia Čínu od neprimeranej podpory vlastných fabrík ustúpiť. Šlo by teda aj o dobrú správu pre rozvoj elektromobility a s tým súvisiacej infraštruktúry v Európe všeobecne. Malí investori by teda z dlhodobého hľadiska mali vnímať rozhodnutie ako dobrú správu pre zhodnotenie svojich investícií.

Menej ako mesiac po tom, čo USA štvornásobne zvýšili clá na čínske elektromobily až na 100 %, sa očakáva, že Brusel stanoví svoje clá na dovoz vozidiel od čínskych výrobcov, ako sú BYD a Geely, ako aj od západných výrobcov, ako je Tesla, ktorí vyvážajú autá z Číny do Európy.

Európske automobilky čelia prílevu lacnejších elektromobilov od čínskych rivalov. Napriek tomu nepodporujú clá. Obávajú sa odplaty zo strany Pekingu. Okrem toho samy dovážajú vlastné vozidlá vyrobené v Číne.

Čítajte aj: 

Idol malých investorov Roaring Kitty zvyšuje podiel v GameStop

Američania v roku 2024 získali 1 miliardu dolárov na daňových úľavách na elektromobily

Bol prekonaný bod zlomu medzi chovnými a voľne ulovenými rybami

Prípadná reakcia Pekingu by mohla viesť k obchodnej vojne, ktorá môže byť zničujúca pre Európu, keďže je závislá od čínskych dodávateľských reťazcov.

Peking opakovane kritizoval vyšetrovanie dotácií a vyzval na spoluprácu. Snažil sa lobovať v jednotlivých krajinách Európskej únie, ale neprezradil, aká bude jeho reakcia na clá.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien v stredu vyhlásil, že EÚ zavedením ciel na dovoz čínskych elektrických vozidiel podkope "vlastné záujmy", pričom zdôraznil, že Peking prijme potrebné opatrenia na ochranu svojich práv.

Hovorca na pravidelnom tlačovom brífingu varoval, že plánované kroky Bruselu "porušujú pravidlá medzinárodného obchodu a trhové princípy", a vyzval blok, aby upustil od antisubvenčného vyšetrovania čínskych výrobcov elektromobilov.

 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP