Bol prekonaný bod zlomu medzi chovnými a voľne ulovenými rybami

Celkový celosvetový objem rýb, kreviet, mušlí a ďalších vodných živočíchov, ktoré boli odchované na farme, vôbec prvýkrát prekonal množstvo ulovených rýb vo voľnej prírode.

Ázia bola zdrojom viac ako 90 % všetkej produkcie vodných živočíchov, závery prináša správa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

Celosvetový výlov predstavoval v roku 2022 viac ako 185 miliónov ton vodných živočíchov. Odborníci tvrdia, že míľnik v histórii ľudstva bol očakávaný. Mnoho štátov sveta totiž kvôli zmene klímy začalo voľný úlovok regulovať.

Manuel Barange, ktorý vedie divíziu pre rybolov a akvakultúru, uviedol, že akvakultúra ťaží z rastúceho uznania nutričných výhod – ako Omega 3 a ďalších mikroživín nachádzajúcich sa v potravinách z vodných živočíchov – a menšieho dopadu na životné prostredie ako u potravín získaných zo suchozemských zvierat.

Čítajte aj:

HPE vďaka umelej inteligencii zaznamenala veľký nárast príjmov

Slovenský rodák získal prestížne ocenenie za prepojenie umenia a AI

Salesforce ohlásila dobré výsledky ale klesá. Investori softvér sektoru nedôverujú

Celkové množstvo vodných živočíchov ulovených vo voľnej prírode kleslo z 91,6 milióna ton v roku 2021 na 91 miliónov ton. Približne 90 % vodných živočíchov, ktoré sú chované alebo lovené, ide na ľudskú spotrebu, zvyšok ide na iné účely, ako je krmivo pre iné zvieratá alebo výrobu rybieho tuku.

Medzi najbežnejšie ryby, ktoré sa lovia vo svetových oceánoch, moriach, riekach, jazerách a rybníkoch, patria peruánske sardely, tuniak pruhovaný a treska aljašská. Ďalšími vysoko zastúpenými na svetovej produkcii sú sladkovodné kapry, ustrice, mušle, krevety a tilapia.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP