HPE vďaka umelej inteligencii zaznamenala veľký nárast príjmov

Dynamika v oblasti serverov s umelou inteligenciou vyniesla Hewlett Packard Enterprise Co. v poslednom štvrťroku výrazný nárast tržieb.

HPE vykázala za svoj druhý fiškálny štvrťrok celkové tržby 7,2 miliardy dolárov, čo je o 3 % viac ako vlani. Rast prišiel potom, čo HPE vykázala 14% pokles tržieb v prvom fiškálnom štvrťroku.

Spoločnosť označila AI za hlavný motor ziskovosti, pretože kumulatívne objednávky systémov AI vyšli na 4,6 miliardy dolárov. Finančná riaditeľka Maria Myers hovorila o „ropovode, ktorý má… veľké množstvo súčasných zákaziek“.

Myers povedala, že dopyt po AI sa rozširuje geograficky aj z hľadiska zákazníckej základne. Vo výrokoch zároveň manažérka HPE nepriamo odvážne vyzvala súčasného šampióna na burze Nvidiu. Zatiaľ čo čipy Nvidia Corp. môžu pracovať s vodným chladením, Myers si myslí, že priame kvapalinové chladenie bude viac potrebné, akonáhle bude uvedená rada Blackwell.

„Pre zákazníkov to bude skutočný rozdiel, pretože zákazníci budú chcieť pracovať s niekým, kde máte nielen duševné vlastníctvo, ale máte know-how, ako tieto dáta spravovať – prostredie, pretože tieto dátové centrá sa stanú pomerne zložitou správou,“ povedala Myers MarketWatch.

Celkové tržby zo serverov vzrástli HPE o 18 %. Zatiaľ čo servery s umelou inteligenciou sú pre HPE oblasti so silným rastom, spoločnosť zaznamenáva cyklické tlaky v sieťach, ktoré znižujú marže. Upravené hrubé marže predstavovali 33,1 %, čo je pokles z 36,2 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Čítajte aj: 

Slovenský rodák získal prestížne ocenenie za prepojenie umenia a AI

Salesforce ohlásila dobré výsledky ale klesá. Investori softvér sektoru nedôverujú

Akcie Faraday Future koncom mája padajú. Hrozí im vyradenie z burzy

Systémy umelej inteligencie mali prevádzkovú maržu 11 %, povedala Myers, v súlade s tým, čo vedenie očakávalo. Dodala, že HPE je „potešená profilom marží“ z umelej inteligencie.

HPE v poslednom štvrťroku prekonala očakávania zisku a priniesla 42 centov v upravenom zisku na akciu, zatiaľ čo analytici modelovali 39 centov.

Na základe GAAP spoločnosť zaznamenala čistý príjem vo výške 314 miliónov USD alebo 24 centov na akciu, čo je pokles z 387 miliónov USD alebo 29 centov na akciu v predchádzajúcom období.

Spoločnosť HPE posilnila svoj výhľad na celý rok a teraz očakáva, že tržby porastú o 1 % až 3 %.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP