Slovenský rodák získal prestížne ocenenie za prepojenie umenia a AI

Umelecká organizácia Colección SOLO udelila v rámci druhého ročníka medzinárodnej ceny SOLO AI Award cenu slovensko-britskému multidisciplinárnemu umelcovi a filmárovi Gregorovi Petrikovičovi.

Ocenenie bolo udelené za film Sincerely, Victor Pike. Colección SOLO, Goldsmiths University, Universidad Pompeu Fabra, Artnet a Google Arts & Culture ocenenie udelili filmu, ktorý kombinuje kvalitu spracovania, príbeh a inovatívne využitie AI .

Umelec sa ponára do krehkosti ľudskej pamäte a jej rekonštrukcie prostredníctvom technológie a ukazuje, ako môže AI spolupracovať s umením pri rekonštrukcii a zachovaní ľudských skúseností. 

Petrikovič, ktorému bola po rokoch problémov s pamäťou nedávno diagnostikovaná ADHD, použil film a AI na preskúmanie efemérnej povahy ľudských interakcií a potenciálu rozprávania príbehov pri udržiavaní spoločnej ľudskosti, “pričom spochybňuje predpojaté predstavy o AI ako o niečom chladnom a oddelenom.”

Prezentácia filmu na stránkach autora

Čítajte aj: 

HPE vďaka umelej inteligencii zaznamenala veľký nárast príjmov

Salesforce ohlásila dobré výsledky ale klesá. Investori softvér sektoru nedôverujú

Akcie Faraday Future koncom mája padajú. Hrozí im vyradenie z burzy

Gregor Petrikovič vyniká inovatívnym využitím AI, ktorú kombinuje s obrazom a hlasovými nahrávkami. Prepísal nahrávky do textu pomocou AI, výsledkom čoho bol rozsiahly scenár vytlačený na stovkách strán. Tento scenár slúžil ako základ pre transformáciu napísaných spomienok na obrázky, pričom AI nepôsobila len ako nástroj, ale aj ako spolutvorca. 

Celkovo bolo na ocenenie nominovaných 450 diel od 372 umelcov. Víťaz získa okrem iného cenu 10 000 eur výstavu diela v Espacio SOLO v Madride, výstavu a účasť na Festivale +Rain na Univerzite Pompeu Fabra a výstavu na SONAR + (Barcelona).

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Beatshare.cz