O čom všetkom Ján Kuciak písal. Skoro všetko sa stihlo potvrdiť

Už sme v článkoch na Biztweete približovali o čom Ján Kuciak písal pre Aktuality, či Biztweet. Často sa však zabúda na to, že pracoval na mnohých menej viditeľných témach, mnoho z nich podnietilo diania, ktoré viedli k vyriešeniu závažných korupčných káuz.

Ďalším na koho sa Kuciak v posledných týždňoch pred smrťou zameral bol oligarcha blízky vládnemu Smeru - Jozef Brhel. Na začiatku februára 2018 písal o IT firme Anext a jej obchode so štátom. Sídlila v budove tohto podnikateľa a podľa Transparency International vyvoláva jej akcionárska štruktúra pochybnosti, či ide o skutočných vlastníkov, alebo nastrčené osoby.

Košické vetvy poslancov za stranu Smer-SD a ich prepojením s podnikmi, ktoré získavajú dotácie, verejné zákazky, alebo sú spájané s kauzami, sa Kuciak venoval aj na webe Biztweet. Už vtedy bol terčom právnych vyhrážok.

Ján Kuciak sa však nezameriaval len na poslancov zo strany Roberta Fica. Napísal tiež text o členovi opozičnej strany Sloboda a solidarita Romanovi Vrťovi, ktorý čerpal neoprávnené dotácie a obchodoval s daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom, ktorý je známy z kauzy Bonaparte.

Čítajte aj:

Marian Kočner. Osoba, ktorá spája mocných s primitívnymi kauzami

Vražda Jána Kuciaka. Ako sa k vyšetrovaniu stavala Ficova garnitúra číslo 3

Jana si do úst neberte. Proti konšpirátorom bojoval

Venoval sa aj dotáciám, ktoré získali firmy oligarchu Miroslava Bödöra. Kuciakovej pozornosti neušlo ani pozadie financovania resocializačného centra Čistý deň, ktorému po dlhých sporoch ministerstvo práce odobralo akreditáciu pre podozrenie zo zneužívania detí. Kauza je nechutným zrkadlom slovenskej elity – napriek dlhoročným hláseniam o zneužívaní dievčat liečiacich sa v zariadení zo závislosti na drogách, štát dlho zariadenie nechal byť. 

Bez bližšieho vysvetlenia zariadenie navštevovalo mnoho politikov. Okrem iného tam minimálne raz smeroval aj vtedajší minister práce Ján Richter zo Smeru, ktorého autonehoda v daný pracovný deň vzbudila otázky a špekulácie. Bulvár totiž zverejnil, že pri búračke zdravotníci našli vysokú hotovosť a prezervatívy. V kontakte s jednou z dievčat bol tiež neskorší kontroverzný predseda parlamentu Boris Kollár. Všetko sprevádzala nechutná mediálna hra, kedy svedectvo dievčat popieralo vedenie zariadenia, za vedenie sa stavali politici a neskôr sa preukázalo, že časť z nich dievčatá motivovala zverejňovať ich komunikáciu s konkurenčnými politikmi.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP