Marian Kočner. Osoba, ktorá spája mocných s primitívnymi kauzami

Okolie Jána Kuciaka po jeho vražde pracovalo hlavne s verziou, že podozrivým môže byť podnikateľ Marián Kočner. Kontroverzná osoba sa spája s množstvom káuz a bol častou témou Kuciakových článkov. Na jeseň 2017 sa Kočner novinárom vyhrážal, že bude hľadať „špinu“ na jeho najbližšiu rodinu a zničí mu kariéru.

„Začneme sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi, vašim súrodencom,“ uviedol v zaznamenanom telefonáte. Kuciak sa v septembri 2017 na Facebooku sťažoval, že ani 44 dní od podania trestného oznámenia na vyhrážky sa polícia jeho hlásením nezaoberá. Podľa polície neboli Kočnerove slová trestným skutkom ani priestupkom.

Ján Kuciak písal napríklad o podozrivých prevodoch bytov v bytovom komplexe Five Star Residence v Bratislave. S budovou súvisí aj kauza Bašternák, ktorá začala informáciu o vratkách DPH. V budove býval aj premiér Fico. Po vypuknutí kauzy sľúbil, že sa odsťahuje, roky to však neurobil. Mnohými je však dnes povaźované, že práve zásah do jeho luxusného štýlu života s nejasným pozadím stojí za jeho politickým prerodom v extrémistu. 

Kočnerova firma Inkasný servis bola v hľadáčiku polície najmä kvôli podozrivým prevodom hotelov Mariána Kočnera na Donovaloch. Krátenie dane však úrady prešetrovali aj pri prevode bytov Five Stars Residence. Inkasný servis v developerskom projekte nakúpila 17 bytov za jedno euro. Tým mala obísť povinnosť platiť z transakcie vysoké dane.

Kočner nie je v kontroverzných obchodoch žiadnym nováčikom. Stojí napríklad za Privatbankou, ktorá sa preslávila ako "práčka špinavých peňazí". Za prijímanie vysokých čiastok v hotovosti bez evidencie bola niekoľkokrát sankcionovaná slovenskými i medzinárodnými úradmi. Kočner sa sám ocitol aj na takzvaných mafiánskych zoznamoch. Dokument, ktorý údajne vypracovala polícia mal skompletizovať zoznam ľudí aktívnych v organizovanom zločine. V roku 2011 ho vyniesla elitná policajtka.

Podnikateľ spoločne s podsvetím organizoval aj násilné obsadenie televízie Markíza v roku 1998. Podnikateľ a potom aj politik Pavol Rusko televíziu založil kontroverzne, bez jasných majiteľských štruktúr. Rada pre vysielanie preto odmietala vydať televízii licenciu. Stalo sa tak až po intervencii známych lobistov a vtedajšieho predsedu Národnej rady Slovenskej republiky exprezidenta Ivana Gašparoviča.

Sponzorskými darmi, ktoré poskytol z úveru známych lobistov spájaných s podsvetím mal Rusko kúpiť licenciu a začať vysielať tak, aby nepoškodzoval HZDS Vladimíra Mečiara. Problém však nastal po tom, čo Rusko odmietal vyplatiť zapojených lobistov a ľudí z podsvetia.

Jeden z nich svoju pohľadávku predal práve Marianovi Kočnerovi. Ten ako spoluvlastník firmy Gamatex, prinútil spolumajiteľku Markízy Sylviu Volzovú, aby ako druhá konateľka Markízy notársky uznala dlh, ktorý Ruskovi údajne požičali neznámi podnikatelia na vybavenie vysielacej licencie. 18. augusta 1998 došlo k tajnej výmene ochranky Markízy. Po čase sa v televízii objavil Marian Kočner s papierom, ktorým zbavoval Ruska konateľskej funkcie vo firme.

Čítajte aj: 

Vražda Jána Kuciaka. Ako sa k vyšetrovaniu stavala Ficova garnitúra číslo 3

Rozrastený trh s vraždami a tichá orbanizácia RTVS

Jana si do úst neberte. Proti konšpirátorom bojoval

Po konflikte a utíšení sporu však po necelom mesiaci – 15. septembra – došlo k násilnému obsadeniu Markízy Kočnerovými ľuďmi. Že v tých dobách Kočner neváhal použiť silu dokladuje okrem polovojenskej skupiny násilníkov, ktorí vtrhli do budovy televízie aj fakt, že Pavol Rusko zo strachu o svoj život zmizol na niekoľko dní a nikto nevedel, kde sa nachádza. Situáciu vyriešili až niekoľkodňové protesty verejnosti a intervencie vrcholových politikov. Ako sa Kočner s Pavlom Ruskom dohodol nie je dodnes známe. Naopak, je známe, že Rusko sám čelí obvineniu z objednávky vraždy bývalej biznisovej partnerky Sylvie Volzovej.

Kočner ako človek na hranici podsvetia a legálneho podnikania figuroval aj v jednej z najznámejších z hier SIS počas mečiarizmu. Spolu s Michalom Kováčom mladším bol Kočner zapletený v kauze Technopol z roku 1992. Súvisel s tým únos Kováča mladšieho do Rakúska, ktorý pripravil Ivan Lexa na základe pokynov najvyššieho vedenia HZDS. Spletitá kauza, ktorá je dodnes traumou slovenskej justície priniesla aj nájomné vraždy a medzinárodné škandály.

Kočner bol odsúdený za ekonomickú trestnú činnosť a čelí ďalším súdom. Z objednávky vraždy Kuciaka sa mu však dlho darí vyvliekať. A to aj vďaka neustálemu konšpirovaniu Fica a jeho straníkov, ktorí na desiatkach tlačových konferencií a v mediálnych vystúpeniach, či dokonca na mítingoch spochybňujú vyšetrovanie a šíria hoaxy. Celú dobu pritom poznajú detaily z vyšetrovania a Marian Kočner bol prichytený pri tom, ako cez svojho právnika posiela Ficovi odkazy.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP