Boeing s ďalším problémom. Údajne zámerne ignoroval riziká pri modeli 787 Dreamliner

Federálny úrad pre letectvo v USA vyšetruje oznam, že Boeing vedome prehliadal riziká, na ktoré bol pri vývoji modelu Boeing 787 Dreamliner upozorňovaný.

Úrad tak postupuje na základe podnetu oznamovateľa, chráneného whistleblowerským zákonom. Oznamovateľom je údajne skúsený inžinier, ktorý upozorňoval spoločnosť, že pri výrobe používa montážne skratky, ktoré by mohli kriticky napnúť spojovacie prvky v trupe lietadla. Tvrdil, že namáhané kĺby by mohli znížiť životnosť lietadiel a potenciálne spôsobiť katastrofické škody.

Boeing obvinenia poprel a uviedol, že o kvalite 787 Dreamliner rovnako ako montážneho procesu je „plne presvedčený“.

"Tieto tvrdenia o štrukturálnej integrite 787 sú nepresné a nepredstavujú komplexnú prácu, ktorú Boeing vykonal pre zaistenie kvality a dlhodobej bezpečnosti lietadla," uviedol Boeing vo vyhlásení. Dodal, že vznesené problémy boli podrobené „prísnemu“ testovaniu a analýze, ktorá „potvrdila, že tieto problémy nepredstavujú žiadne bezpečnostné obavy a lietadlo si zachová svoju životnosť po niekoľko desaťročí“.

Čítajte aj:

Existuje, alebo nie? Tesla padá po správach, že nepripravuje lacnejší model

AMC padá. Investori reagujú na rozhodnutie o predaji akcií

Zuckerberg predal akcie Mety za 428 miliónov dolárov

Dodávky Dreamlineru boli počnúc rokom 2020 pozastavené na dva roky kvôli problémom s výrobou a regulačnými bariérami. Výroba bola vlani opäť na zhruba mesiac zastavená po tom, čo bola nájdená chyba v dokumentácii a analýze dát.

Obvinenia oznamovateľa sú poslednou znepokojujúcou správou pre Boeing, ktorý bol v posledných mesiacoch zmietaný problémami s bezpečnosťou a kvalitou, najmä pokiaľ ide o jeho lietadlá 737 Max. Výroba nových lietadiel sa spomalila a výkonný riaditeľ Boeingu David Calhoun oznámil, že na konci roka odstúpi.

V apríli 2024 Boeing oznámil najhoršie štvrťročné počty dodávok za takmer tri roky. Akcie Boeingu medziročne klesli o 32 % v kontraste s tohtoročným 9%-ným ziskom SPX indexu S&P 500, kde patria.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP