Smartfón užívateľa počúva a sleduje. Ako to vypnúť?

Medzi väčšinou populácie prevláda predstava, že to, čo sa im v smartfónoch a internetových prehliadačoch zobrazuje je do značnej miery objektívny výber. V skutočnosti sa však zobrazený obsah prispôsobuje záujmom používateľa. Tie pozná nielen podľa stránok, ktoré navštevuje. Smartfón užívateľa nepretržite počúva a spozná aj čo si myslia používatelia telefónov v bezprostrednom okolí. Ako to vypnúť alebo aspoň obmedziť?

Marketingové firmy využívajú organicky zbierané dát – zjednodušene povedané, stačí, že hoci nevedomky, alebo v zhone používateľ zaklikne povolenie s používaním niektorých aplikácií a ich nástrojov na zber informácií o aktivite na internete. Zariadenie následne uchováva rôzne dáta – od tých čo používateľ vyhľadáva v internetovom vyhľadávači, cez tie, kde sa nachádza, až po tie ktoré frázy v telefóne najčastejšie používa a s kým sa najčastejšie stretáva.

Inteligentný telefón zbiera hlasové dáta prostredníctvom aplikácií hlasových asistentov, ako sú Siri a Google Assistant. Málokto si však uvedomuje, že na základe súhlasu s hlasovou službou je zber dát povolený prakticky nepretržite aj pokiaľ nie je telefón práve používaný.

Google a ďalšie vyhľadávače sledujú správanie používateľa, aby sa uistili, že zobrazujú pre používateľov relevantný nielen obsah reklám, ale taktiež článkov vo výbere odporúčaných správ. Väčšina užívateľov na Slovensku však netuší, že zobrazené obsahy nie sú nijak objektívne, ale algoritmus ich vyberá na základe opakovaných podnetov nielen užívateľov, ale aj ich priateľov.

Ak používateľ napríklad navštívi večierok vášnivých fanúšikov futbalu, bez toho, aby sám vyhľadával obsah týkajúci sa futbalu, v nasledujúcich dňoch naň vyskočia články a reklamy týkajúce sa futbalu.

Vytváranie bublín

Je nutné dodať, že táto funkcia najviac poškodzuje vytváranie spoločenských a politických názorov používateľa. Pokiaľ je pasívny, myslí nekriticky a stretáva sa napríklad s ľuďmi šíriacimi konšpirácie, v telefóne uvidí podobné obsahy, čo ho v názoroch jeho priateľov utvrdí – ide o známy princíp takzvaných bublín.

Hlasovo aktivované aplikácie a nástroje smartfónu sú aktívne neustále. Zjednodušene povedané, zariadenie musí počúvať, či mu nechcete niečo povedať. Analyzuje však aj príkazy, ktoré sa iniciácie akcie netýkajú. Podobne ako keď používateľ píše vyhľadávaný výraz do prehliadača aj pri počúvaní zaznamenáva kľúčové slová, podľa ktorých následne zobrazuje reklamy, vyhľadávaný obsah či odporúčané správy médií.

Čítajte aj: 

Ruská mafia vo východnej Európe II: Černoj, Firtaš, Petrov, Chačatrjan, Kumarin

Ruská mafia vo východnej Európe I: Mogilevič, Ivankov, Tokhtakhunov, Deripaska

Gasimov a úradnícka elita z Azerbajdžanu na Slovensku

Hlasové kľúčové slová sa dokonca v databázach prevádzkovateľov ukladajú podobne ako história internetového prehliadača. Pokiaľ si užívateľ s iPhonom myslí, že sa nahrávanie týka iba Androidu a Googlu, mýli sa. Aj asistent Siri náhodne vyberá časti konverzácie za účelom "zlepšenia služieb".

Ako obmedziť, alebo zamedziť zaznamenávaniu toho, o čom hovoríte?

Google Android

V prvom rade, a to platí všeobecne, je dobré odinštalovať podozrivé a nevyužívané aplikácie. Nevyhnutné je aj pravidelné odstraňovanie malwaru. Všetko vykonáte cez záložky Nastavenie-Aplikácie.

Je tiež vhodné zvážiť oprávnenie správcu v niektorých aplikáciách, ktoré sú využívané menej, alebo na ich fungovanie aplikácie špeciálne oprávnenie nepotrebuje. Všetko je možné vykonať cestou Nastavenia-Aplikácie-Oprávnenia. V správcovi oprávnení môžete tiež zakázať používanie mikrofónu vo väčšine aplikácií a zakázať vytváranie zoznamu hovorov. Okrem toho je dôležité zakázať beh aplikácií na pozadí.

Google môže užívateľov počúvať aj prostredníctvom Google Assistant v Mapách Google a Android Auto. Je preto dobré u aplikácií zakázať mikrofón a zvážiť sledovanie fyzickej aktivity, či polohy iba pri používaní.

Na telefóne alebo tablete Android povedzte „Hey Google, open Assistant settings“ alebo otvorte aplikáciu Google Assistant a povedzte „Assistant settings“. V zásade je možné všetko podstatné nastaviť postupom cez záložky Nastavenie-Aplikácie-Oprávnenia, Nastavenie-Aplikácie-Správca aplikácií a Nastavenie-Aplikácie-Nastavenia systémových aplikácií.

Je vhodné taktiež zmazať už vytvorené údaje o aktivite používateľa. Po prihlásení do účtu na Google je možné v každej sekcii Aktivita na webe a v aplikáciách, História polohy a História YouTube a pod. dáta zmazať. V správe účtu je možné tiež v jednotlivých službách Google zakázať ukladanie dát.

Apple iPhone

Najlepší spôsob, ako zabrániť tomu, aby vás Apple iPhone a ďalšie zariadenia so systémom iOS počúvali, je vypnúť Siri. Vykonáte to cestou cez záložky Nastavenie-Siri. Vypnite všetky nasledujúce funkcie týkajúce sa iniciácie Siri, aktivácie vo vyskakovacom okne aj pri stlačení tlačidla pre Siri. Apple má jednoduchšie možnosti pre vypnutie hlasového asistenta a obnovenie do továrenského nastavenia. Práve táto firma však doposiaľ čelila najvážnejším podozreniam, že svojich užívateľov počúva neprimerane často a na neznáme účely.

Všeobecne je možné tiež odporučiť sťahovať iba overené aplikácie, aktualizovať softvér telefónu, mazať nepoužívané aplikácie telefónu, kontrolovať a spravovať oprávnenia aplikácií, či mazať históriu akýchkoľvek hlasových aplikácií a programov.

 

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v krajinách V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pre vývoj demokracie v regióne, kto tieto hrozby spôsobuje aj možné dôvody prečo. Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP