Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Účelné a transparentné čerpanie a využívanie prostriedkov z fondov Európskej únie

Ako sa darí vláde, ktorá bola na Slovensku sformovaná po voľbách v roku 2020? Biztweet hodnotí napĺňanie kľúčových reformných sľubov vládami Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Účelné a transparentné čerpanie eurofondov je niečím v čom Slovensko roky zaostáva za zvyškom Európskej únie. Znamená to stagnáciu a nevyužitie príležitosti. Európske dotácie sa stali predmetom záujmu nebývalo rozrastených korupčných schém, ktoré vznikli počas rokov predošlých vlád.

Dosiahnutie účelného a transparentného využívania prostriedkov z fondov Európskej únie patrilo k dominantne obsiahnutým plánov vlády vzniknutej v roku 2020 v jej programovom vyhlásení.

Vytvorili sa nové tímy pripravujúce stratégie a mechanizmy pre čerpanie týchto fondov, posilnili sa zároveň ich kompetencie. Podpora infraštruktúry a klimaticko-energetických cieľov ako priority čerpania európskych fondov bola správnou orientáciou, no zaznela hlavne v teoretických dokumentoch.

Žiaľ až po rokoch došlo k úprave výberu a profesionality hodnotiteľov projektov s podporou z európskych a štátnych dotácií, či riešeniu korupčných škandálov a problémov v prípadoch podvodne pridelených poľnohospodárskych dotácií agentúry PPA. Oblasť agrodotácií ostáva veľkou škvrnou, ktorá poškodila slovenskú reputáciu na medzinárodnej úrovni a viedla k výrazným stratám týchto dotácií, čo sa podpísalo na zníženej konkurencieschopnosti slovenských agropodnikateľov. Otázne je, či vláda Eduarda Hegera a Igora Matoviča priniesla dostatočnú reformu, ktorá znemožní mafiánske zneužívanie agrodotácií aj v budúcnosti.

Čítajte aj: 

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Energetika

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Výskum a inovácie

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Boj s korupciou a plytvaním

Pre politické konflikty tiež neboli dostatočne realizované oblasti veľkej pozemkovej reformy, či výraznejšia a komplexná úprava pravidiel pre podporu čerpania európskych a štátnych dotácií v sektore malých a stredných podnikov.

Najvýraznejším legislatívnym úspechom je schválenie zákona o eurofondoch. Vznikol aj Návrh zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách.

Ministerstvo pôdohospodárstva predstavilo a presadilo Intervenčnú stratégiu a úpravy dotačnej politiky. Výrazne v rámci nej počíta s navýšenou podporou menších fariem.

Vláda vďaka komunikácii s Úniou dohodla taktiež presuny nevyčerpaných financií z dotačných programov, ktoré boli blokované pre korupčné škandály do iných programov, na ktoré ešte slovenskí poľnohospodári dosiahnu.

 

Tomáš Lemešani, 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope