Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Boj s korupciou a plytvaním

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Boj s korupciou a plytvaním

Ako sa darí vláde, ktorá bola na Slovensku sformovaná po voľbách v roku 2020? Biztweet hodnotí napĺňanie kľúčových reformných sľubov vládami Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Zamedzenie plytvania vo verejných financiách a eliminovanie korupcie patrili k hlavným predvolebným sľubom strán, ktoré skladali vládu v roku 2020.

V kontraste s tým sa v Programovom vyhlásení vlády objavovali viac menej floskule o tom, ako bude štát bojovať proti korupcii, a že má ísť hlavne o protikorupčnú vládu. Chýbali konkrétne technické kroky, tie sa však objavovali nepriamo napríklad pri cieľoch týkajúcich sa vymožiteľnosti práva.

Vo viacerých oficiálnych dokumentov, programov a zákonov, týkajúcich sa reforiem bola akcentovaná snaha zvýšiť digitalizáciou transparentnosť a posilniť kompetencie odborných tímov posudzujúcich kľúčové vládne projekty.

Aj praktické napĺňanie mandátu prinieslo posilnenie právomocí, aktivít a kapacít odborných ekonomických tímov ako Útvar hodnoty za peniaze.

Čítajte aj: 

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Energetika

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Zamestnávanie

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Výskum a inovácie

Pri niektorých kľúčových projektoch však vláda sformovaná v roku 2020 navzdory tomu odborné názory nevypočula, alebo vypočula iba čiastočne. Je to nutné konštatovať hlavne pri novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorá prináša veľké korupčné riziká. Absolútne odignorované boli požiadavky na reformu prokuratúry, kde došlo spolu s neriešenou reformou polície k najvýraznejšej stagnácii.  

V rámci plytvania verejných financií sa naďalej neriešila problematika znižovania počtu zamestnancov vo verejnej správe, ktorá tradične narazila na politickú neochotu priniesť nepopulárne riešenia a verejnosti ich vysvetliť. Naopak niekoľko nesystematických vládnych projektov vzbudzuje obavy z rastu počtu zamestnancov vo verejnej správe. Niekoľko populistických, či nesystematických drahých projektov vlády naviac výrazne ohrozili už beztak labilné verejné financie.  

Vláda schválila a presadila zákon o príspevkoch z fondov Európskej únie, čo výrazne zlepšuje východiskové pozície pre čerpanie európskych dotácií.

 

Tomáš Lemešani, 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope