Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Vymožiteľnosť práva

Ako sa darí vláde, ktorá bola na Slovensku sformovaná po voľbách v roku 2020? Biztweet hodnotí napĺňanie kľúčových reformných sľubov vládami Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Podnikateľov zaujíma aj očista verejného života. Len v štáte s férovými zákonmi, výkonnými súdmi, bez korupcie a s rovnakými právami pre všetkých možno biznis rozvíjať, prinášať kreativitu a tvoriť hodnoty.

Aj podnikatelia vnímali systém, ktorý vybudovali predošlé slovenské vlády ako rozvratný. Systém zvýhodňovania podnikateľov blízkych vládnym politikom, vydieranie konkurencie, neférové súdy a rozkrádanie verejných financií dusili potenciál slovenského hospodárstva a po roku 2020 existovali veľké očakávania na zlepšenie tejto oblasti.

Hneď na začiatku mandátu vlády bola pozitívnym reformným znakom úprava hodnotenia práce sudcov a vytvorenie motivačného aj sankčného prostredia pre sudcov a pracovníkov justície.

Pozitívnou bola a je aj snaha zavádzať nové variabilnejšie procesy v konkurze a reštrukturalizácii, či vytvorenie novej súdnej inštancie pre trestanie sudcov dopúšťajúcich sa nelegálnych aktivít krokov.

Dlho očakávanou a napokon značne limitovane presadenou bola priorita ministerstva spravodlivosti – súdna reforma. Politické tlaky a konflikty vo vnútri vlády priniesli napokon len čiastkovú úpravu, ktorá je krokom vpred, ale nespĺňa ambície predošlých návrhov. Nedostatočne naplnenou zostala aj snaha zlepšiť a zefektívniť systém riešenia podnikateľských sporov.

Čítajte aj: 

Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Daňovo-odvodový systém

Po okupantoch ostalo na Slovensku 27 enviromentálnych záťaží. Transformácia energetiky však bude mať minimálny vplyv

Informačný zmätok na Twittri. Ako Poľsko a Pobaltie zasiahol profesionálny trolling

Nenaplnený zostal aj prísľub reformy Policajného zboru a Úradu inšpekčnej služby. Spoločne so zlým stavom a neriešením stavu prokuratúry to naďalej vyvoláva vážne problémy v oblasti dôveryhodnosti systému spravodlivosti.

Potenciálne konfliktné oblasti patriace pod rezort ministerstva vnútra napokon viedli k bezpečnostnej kríze a poklesu dôvery verejnosti k Policajnému zboru. Všeobecne možno s výkonom v oblasti vymožiteľnosti práva vyjadriť polovičnú spokojnosť. Po rokoch dochádza k zlepšeniu, ale vláda doposiaľ nevyužila možnosť spraviť nevratné a komplexné zmeny legislatívy, ktoré by v budúcnosti zaistili zamedzenie vplyvu politických a biznisových lobbistických skupín na nezávislosť a férovosť systému spravodlivosti.

 

Tomáš Lemešani, 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope