Informačný zmätok na Twittri. Ako Poľsko a Pobaltie zasiahol profesionálny trolling

Takmer polovica príspevkov na sociálnej sieti Twitter v ruštine je v Poľsku a Pobaltí generovaný falošnými účtami ruskej propagandy. Alarmujúce dáta v čase vojny a kedy sieť kupuje Elon Musk s kontroverzným názorom na slobodu slova a jej limity, ukazujú aj rast aktivity robotích účtov a silnejší útok na Poľsko.

Takzvaný robotrolling na sociálnej sieti Twitter spôsobuje problémy bezpečnostným analytikom po celom svete. Vytváranie robotických Twitterových účtov, ktoré automaticky generujú zvolený obsah sa totiž stalo jedným z najúspešnejších nástrojov prokremelskej dezinformačnej propagandy. Najúspešnejší bol atak na Pobaltí, čo posilňuje obavy, že to ruský režim myslí vážne aj s nárokmi na územie členských štátov NATO. Twitterový útok Kremľa výrazne vzrástol aj v roku 2021.

Dvaja z troch twitterových užívateľov, ktorí píšu v ruštine o prítomnosti NATO vo východnej Európe, neboli skutoční ľudia, ale roboti. Robotie účty tvorili v roku 2017 84 percent obsahu na tému NATO v ruskojazyčnom twitterovom priestore. Takzvané robotie účty (bot accounts) sú umelo vytvorené falošné účty na sociálnych sieťach, ktoré generujú automatický obsah na tému a v jazyku, ktorý zvolí ich tvorca.

Situácia v anglickojazyčnom twitterovom priestore na rovnakú tému nie je taká alarmujúca, ale stále znepokojujúca: jeden zo štyroch aktívnych twitterových účtov bol v čase po ruskom napadnutí Ukrajiny po roku 2014 robot. Ich tweety tvorili dohromady 46 percent všetkého anglického obsahu na tému NATO vo východnej Európe.

Podľa štúdie NATO Strategic Communications Center of Excellence – ktorá skúma robotrolling v Estónsku, Litve, Lotyšsku a Poľsku sa čísla nelepšili ani po tom, čo krajiny pristúpili k aktívnej obrane a informačnej kampani. Napríklad v lete 2021 tvorili propagandistické príspevky umelých účtov takmer polovicu všetkých ruskojazyčných Tweetov v priestore. Trolling v angličtine zabral 10-15 percent Twittrového éteru v regióne. Novinkou z vlaňajška je, že sa ruská propaganda zamerala na Poľsko viac ako na Pobaltské krajiny.

Medzi zdrojmi, ktorých obsah robotie účty šíria, dominujú ruské weby agentúr a propagandy tass, ria, regnum, vz, riafán a ďalšie zdanlivo menej známe zdroje.

V Poľsku účty produkujú a šíria príspevky napríklad o tom, že sa Poľsko chystá napadnúť enklávu Kaliningrad, o tom, že sa potajme zbrojí s cieľom napadnúť Rusko, na druhej strane účty polemizujú o schopnostiach poľských jednotiek.

Pokiaľ považujete projekty platformy Independence za prospešné, staňte sa jej patrónom klikom na tento link

Na Estónsko sa falošné účty v minulosti zameriavali najintenzívnejšie. Najviac sa diskutoval príchod britských jednotiek, umiestnenie amerického bojového lietadla F35 a množstvo vojenských cvičení. Vlnu novej aktivity falošných účtov vyvolalo ruské lietadlo, ktoré v máji 2017 nedovolene narušilo estónsky vzdušný priestor. Čím ďalej tým viac, a to platí pre celé Pobaltie, sa akcentujú domnelé konflikty medzi ruskou menšinou a ultrapravicovými extrémistami v danej krajine.

Lotyšsko sa stalo ďalším cieľom prokremeľských robotov. Príspevky falošných účtov sa zameriavali najviac na vojenské cvičenie Summer shield a na príchod kanadských vojenských jednotiek.

Čítajte aj:

Testovanie Západu. Ako Kremeľ sledoval reakcie EÚ

Felshtinsky: 24. februára 2022 Putin začal tretiu svetovú vojnu

Rusko agresie stupňuje od deväťdesiatych rokov. Ako zasiahlo v Kazachstane, Bielorusku a Sýrii

V Litve bolo podobnou témou vojenské cvičenie Steadfast Cobalt alebo incident s dvoma opitými britskými vojakmi, ktorí sa v Rige pobili s jedným z miestnych obyvateľov.

Botí účet nie je zase tak zložité rozpoznať. Sú pre neho typické určité vzory správania, ktoré sú pre skúsené oko väčšiny administrátorov neprehliadnuteľné. V anglicky hovoriacom twitterovom priestore admin robotí účet po jeho odhalení okamžite zakáže, dá mu takzvaný ban. Životnosť anglicky hovoriacich botov je tak väčšinou niekoľko týždňov, maximálne mesiacov.

Účty v ruskokazyčnom twitterovom priestore sa chovajú spôsobom, ktorý by bol pre väčšinu adminov prinajmenšom podozrivý. Typická je napríklad vysoká miera koordinácie medzi skupinami obsahovo veľmi podobných účtov. V ruskojazyčnom twitterovom priestore môžu byť spozorované desiatky identických účtov tweetujúcich v rovnakom čase identický obsah, čo celkom jasne ukazuje na jednu vec – robotie účty.

Ruskí administrátori však nechávajú podobné účty aktívne, a to dokonca niekoľko rokov. Väčšina ruskojazyčných botov bola totiž založená v rokoch 2011-2012. Je teda zrejmé, že ruskí admini tolerujú, alebo úmyselne prehliadajú vzorce správania (behaviour patterns) typické pre botie účty, ktoré normálne vedú k ich okamžitému zrušeniu.

Schopnosť Twitteru stať sa nástrojom šírenia pravdivých informácií je ohrozená tým, že objem falošných správ a príspevkov začína prevažovať skutočný obsah. O tomto fakte nový majiteľ - miliardár Elon Musk v čase akvizície siete nehovorí. Naopak, kritizuje blokáciu účtov, polemizuje o oprávnenosti vojnovej propagandy a ukazuje, že nerozumie pojmu sloboda slova a jej hraniciam.

 

Tomáš Lemešani

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v krajinách V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pre vývoj demokracie v regióne, kto tieto hrozby spôsobuje aj možné dôvody prečo. Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja. Práve sledovanie finančných tokov a postáv v zákulisí je tým, čo Independence odlišuje od podobných projektov zameraných na teoretické hodnotenie hrozieb pre demokraciu.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ496100000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP