Hodnotenie Matovičovej a Hegerovej vlády: Daňovo-odvodový systém

Ako sa darí vláde, ktorá bola na Slovensku sformovaná po voľbách v roku 2020? Biztweet hodnotí napĺňanie kľúčových reformných sľubov vládami Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Nielen pre podnikateľov bol a je kľúčový prísľub reformy daňovo-odvodového systému.

Tá mala v Programovom vyhlásení vlády silnú pozíciu. Prísľuby na zásadné zmeny sa objavili v množstve pasáží, a tak po rokoch stagnácie a narastajúceho daňového a odvodového zaťaženia podnikateľov vznikali výrazne pozitívne podnikateľské očakávania.

Výrazným bolo a je očakávanie zlepšenia udržateľnosti daňovo-odvodového systému v previazanosti na udržateľnosť verejných financií.

Programové vyhlásenie vlády však podobne ako odborné vyjadrenia aparátu ministerstva financií obsahovalo hlavne všeobecné sľuby a konkrétne technické predstavy reforiem neboli predstavené.  

Sklamanie priniesol aj doterajší výkon mandátu ministerstva financií. Návrh daňovo-odvodovej reformy bol prezentovaný v novembri 2021 verejne, ešte predtým než došlo k medzirezortnému konzultovaniu, či diskusii s relevantnými partnermi z odborných a podnikateľských kruhov, či sociálnymi partnermi.

Samotná prezentácia kľúčovej reformy naviac iba mediálne otvorila verejnú debatu. Tá odborná, či technická konštrukcia reformných opatrení neprišli. Niektoré z prezentovaných návrhov naviac vyvolali obavy z rastu daňovo-odvodového, či regulačného zaťaženia podnikania.

Čitajte aj:

Po okupantoch ostalo na Slovensku 27 enviromentálnych záťaží. Transformácia energetiky však bude mať minimálny vplyv

Informačný zmätok na Twittri. Ako Poľsko a Pobaltie zasiahol profesionálny trolling

Štát nevie, aké problémy s dlhmi obyvateľstvo má. Pracuje na profesionalizácii poradenstva 

Medzi zle realizované sľuby spojené s očakávaniami podnikateľov patrilo aj nevypočutie apelu na významnejšie zapojenie potrieb podnikateľov do Národného plánu obnovy.

Napriek nedostatkom však v porovnaní s predošlými vládami možno badať snahu lepšie komunikovať pri formovaní daňovo-odvodového systému s podnikateľským sektorom. Zlepšil sa aj systém plánovania výdavkov verejného sektora. Tento bod však dostal výrazné trhliny ku koncu hodnoteného obdobia, na jeseň 2021 a hlavne v prvej polovici roka 2022. Toto obdobie prinieslo nezodpovedné, impulzívne a nepredvídateľné kroky rezortu financií.   

Zlý výsledok predstavuje aj absolútne neriešenie skrytého zdaňovania práce a podnikania, kde sa o zlé vysvedčenie delí viac vládnych rezortov. Napriek kríze svetovej pandémie covid-19 a vojnovému konfliktu, ktorý v Európe rozpútalo Rusko tak možno výkon vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera v oblasti daňovo-odvodový systém hodnotiť ako nedostatočný.

 

Tomáš Lemešani, 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope