Covid, osobné bankroty a negramotnosť. Prečo sa Slováci zadlžujú?

Slováci sa neprimerane zadlžujú. Dôvodom sú finančné dopady súvisiace s koronavírusovou pandémiou, ale aj nezlepšujúca sa finančná gramotnosť obyvateľstva, či dostupnosť osobných bankrotov. Štát prisľúbil nové opatrenia.

Tie by mali spočívať hlavne v efektívnom zvyšovaní finančnej gramotnosti a zvýšení dostupnosti poradenstva ako z dlhov von. Predmetom diskusie sú tiež nové mechanizmy mikropôžičiek, ktoré by dlžníkom na hrane kritického zadĺženia pomohli situáciu zachrániť a vstúpiť do procesu oddlženia.

Všetky projekty, ktoré v tejto oblasti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje však majú pracovať s otázkou komplexnosti dlhového poradenstva. Eventuálna finančná pomoc v zadĺženosti musí ísť ruku v ruke s dostupnosťou mechanizmov oddlženia, dostupnosťou poradenstva a psychologickou pomocou, či finančným vzdelávaním.

Práve táto komplexnosť doposiaľ dlhovému poradenstvu na Slovensku chýba, a preto napríklad pozitívny krok - zvýšenie dostupnosti osobných bankrotov z roku 2017 - viedol paradoxne k zvyšovaniu miery dobrovoľného zadlženia. Dlžníci pochopili dostupnejší osobný bankrot, podobne ako čiastočnú dlhovú amnestiu z roku 2019 iba ako ďalší agrument preto, aby si zo svojich dlhov nerobili ťažkú hlavu.

Autonómne vozidlá na Slovensku. Má futuristická technológia pod Tatrami potenciál?

Napriek pandémii práca z domu nerastie. Home office si vyžaduje inovácie a zmenu myslenia

Zadlžený živnostník. Ako von z problémov?

V oblasti osobného bankrotu pomáha dlžníkom bezplatne predovšetkým štátom zriadené Centrum právnej pomoci, avšak jeho poradenská činnosť je výhradne v právnej oblasti a výhradne len v oblasti osobného bankrotu. Absentuje pokrytie ďalších častí komplexu dlhového poradenstva, čo plánuje podľa neoficiálnych informácií Biztweetu rezort práce v dohľadnej dobe zmeniť novou sieťou poradní.

Najvýznamnejšou výzvou pre prevenciu zadlženosti bude zvýšenie finančnej gramotnosti. Tá je podľa viacerých prieskumov a kritérií vo všetkých vekových kategóriach neprimerane nízka. Aj preto sa Slováci v porovnaní s ďalšími európskymi národmi zadlžujú neprimerane rýchlejšie.

Nepomáha pritom ani zlepšenie informovanosti, ktorú podstúpili finančné inštitúcie. Banky a nebankovky informácie o produktoch zverejňujú transparentnejšie než v minulosti, ale klienti týmto informáciám nerozumejú.

 

Tomáš Lemešani, 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb